«Χρυσή ολυμπιονίκης» αναδεικνύεται η αμερικανική εφορία

«Χρυσή ολυμπιονίκης» αναδεικνύεται η αμερικανική εφορία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους νικητές των Ολυμπιακών του Ρίο συγκαταλέγονται οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς προσβλέπουν σε έσοδα ύψους 55.000 δολαρίων μόνον από τον θρύλο της κολύμβησης Μάικλ Φελπς. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο ποσό αυτό θα ανέλθουν οι φόροι που θα καταβάλει στο αμερικανικό κράτος ο χρυσός ολυμπιονίκης για τα πέντε χρυσά μετάλλια και το ένα αργυρό που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η αμερικανική εφορία, η IRS, δεν αρκείται στην τιμή που προσφέρουν με τις νίκες τους οι Ολυμπιονίκες αλλά φορολογεί τα μετάλλια και μάλιστα αδρά.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ καταβάλλει στους ολυμπιονίκες χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει τα μετάλλιά τους: 25.000 δολάρια για το χρυσό, 15.000 για το αργυρό και 10.000 για το χάλκινο. Μέχρι στιγμής, για την IRS τα χρηματικά αυτά έπαθλα δεν διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλο έσοδο είτε πρόκειται για το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νομπέλ είτε απλώς για τα έσοδα από ένα λαχείο. Αυτό σημαίνει πως «ο φόρος της νίκης» αποσπά σημαντικό μερίδιο από το χρηματικό έπαθλο. Ετσι, όταν ένας ολυμπιονίκης ανήκει στην κατηγορία των υψηλότερων εισοδημάτων και φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή του 39,6%, ο φόρος που συνοδεύει ένα χρυσό μετάλλιο ανέρχεται σε 9.900 δολάρια. Για το αργυρό μετάλλιο περιορίζεται στα 5.940 δολάρια και για το χάλκινο στα 3.960 δολάρια.

Συνεκτιμάται, άλλωστε, ως φορολογητέο εισόδημα και η αξία των μεταλλίων ως πολύτιμων μετάλλων μολονότι είναι περισσότερο συμβολική. Η αξία ενός χρυσού μεταλλίου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στα 500 και τα 600 δολάρια, αναλόγως με την περιεκτικότητά του σε χρυσό και βέβαια αναλόγως με την εκάστοτε τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Για το αργυρό η αξία του υπολογίζεται σε 300 δολάρια και, βέβαια, σχεδόν τίποτε για το χάλκινο.

Οι υψηλοί φόροι αφορούν, πάντως, μόνον τους ολυμπιονίκες με τα υψηλά εισοδήματα. Οι αντίστοιχοι φόροι είναι σαφώς μικρότεροι για την πλειονότητα των αθλητών που αφενός δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αντίστοιχα εκείνων του βαθύπλουτου Φελπς και αφετέρου μπορούν να παρουσιάσουν τα έξοδα προπόνησής τους και μεταφοράς τους στον τόπο των διεθνών αθλητικών γεγονότων. Για τον Μάικλ Φελπς, που έχει αποσπάσει τα περισσότερα μετάλλια από οποιονδήποτε άλλον ολυμπιονίκη και συγκεκριμένα 28 συνολικά μαζί με αυτά από τους Ολυμπιακούς του Ρίου, το ποσό των 55.000 δολαρίων κάθε άλλο παρά δυσβάσταχτο είναι. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του Φελπς υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στα 50 και τα 55 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Η κατάσταση ενδέχεται, πάντως, να αλλάξει, καθώς η εφημερίδα Washington Post αναφέρει πως το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει εξαίρεση των μεταλλίων από τη φορολογία. Στην περίπτωση αυτή, η απαλλαγή από τη φορολόγηση θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε ολυμπιονίκες που δεν έχουν χορηγούς ούτε κλείνουν συμβόλαια για διαφημίσεις προϊόντων και έτσι δεν αντλούν σημαντικά κέρδη από τις διεθνείς διακρίσεις τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε λαμβάνουν επιδοτήσεις από το κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή