Πρόστιμα στις Κάννες για το μπουρκίνι

Πρόστιμα στις Κάννες για το μπουρκίνι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τουλάχιστον δέκα μουσουλμάνες επιβλήθηκαν πρόστιμα από την αστυνομία στις Κάννες επειδή φορούσαν μπουρκίνι, το ολόσωμο μαγιό που καλύπτει τα άνω και κάτω άκρα παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης περιβολής.

Οι Κάννες είναι μία από τις τρεις γαλλικές πόλεις που εφαρμόζουν τη σχετική απαγόρευση υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τύπος μαγιό παραβιάζει τους νόμους τους γαλλικού κράτους. Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση του μπουρκίνι πυροδοτεί την ισλαμοφοβία, είναι αντισυνταγματική και ταυτόχρονα διχαστική. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πρόκειται να κρίνει επί του ζητήματος μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Provence ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, τάχθηκε υπέρ των δημοτικών απαγορεύσεων τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχει λόγος να ψηφισθεί εθνική νομοθεσία για αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος Τύπου του δημαρχείου των Καννών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία εντόπισε δέκα γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι. Οι έξι από αυτές εγκατέλειψαν την παραλία όπου έκαναν μπάνιο και οι τέσσερις κατέβαλαν πρόστιμο 38 ευρώ.

Η αστυνομία, αξίζει να σημειωθεί, δεν μπορεί να εξαναγκάσει τις γυναίκες να φύγουν από την παραλία, ενώ μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο μόνο μία φορά την ημέρα. Η απαγόρευση λήγει στις 31 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η Ιταλία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο της Γαλλίας και να απαγορεύσει το μπουρκίνι, αλλά θα εφαρμόσει αυστηρότερη νομοθεσία για τον έλεγχο των ιμάμηδων και των τζαμιών, όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο Αλφάνο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι γαλλικοί περιορισμοί στη μουσουλμανική ενδυμασία είναι αντιπαραγωγικοί και πιθανώς να έχουν σοβαρές συνέπειες. Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη απαγόρευση, του μπουρκίνι, ο Αλφάνο απήντησε ότι «το γαλλικό πρότυπο δεν λειτούργησε καλά».

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θέλει όλοι οι ιμάμηδες που κηρύττουν στα τεμένη της χώρας να εκπαιδεύονται στην Ιταλία, αλλά και όλα τα τεμένη να τηρούν τους νόμους. «Αρκετά πια με τα αυτοσχέδια τεμένη που εμφανίζονται μέσα στα υπόγεια». Ο ίδιος ο Αλφάνο είχε προχωρήσει στην απέλαση εννέα ιμάμηδων διότι κήρυτταν τα μηνύματα του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή