80 χρόνια πριν… 18-VIII-1936

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GRACIA DELEDDA: Παρίσιοι, 17.- Αγγέλλεται εκ Ρώμης ότι απέθανεν αυτόθι η γνωστή συγγραφέας Γκράθια Ντελέντα εις ηλικίαν 61 ετών. Η Ντελέντα είχε λάβει το 1926 το βραβείον Νομπέλ διά την φιλολογίαν. [Σημ. «Φ»: Ανάμεσα στους Ελληνες μεταφραστές της και ο Δημήτρης Ροντήρης. Λεπτομέρεια πορτρέτου της Ντελέντα από τον σύγχρονό μας (χωρίς όνομα) Φλωρεντινό ζωγράφο Μανφρέντι, 2005.]

Η ΜΑΔΡΙΤΗ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ: Λονδίνον, 17.- Ο εν Χεντέ ανταποκριτής του Πρακτορείου Ρώυτερ τηλεγραφεί ότι η Μαδρίτη δεν θα δυνηθή να κρατηθή επί πολύ έναντι της περισφίγξεως των [εθνικιστών] επαναστατών. Αυτή είναι η εντύπωσις δημοσιογράφου αφιχθέντος εκ της ισπανικής πρωτευούσης εις τα γαλλοϊσπανικά σύνορα. […] Οι προασπίζοντες την πόλιν ερυθροφρουροί δυσκόλως θα παραδοθούν διότι είναι καλώς εξοπλισμένοι και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον αγώνα. [Σημ. «Φ»: Η Μαδρίτη ύψωσε λευκή σημαία, δυόμισι χρόνια αργότερα, στις 28 Μαρτίου 1939.]

Ο ΦΡΑΝΚΟ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΟΣ: Παρίσιοι, 17.- Τηλεγραφούν εκ Μπούργκος ότι χθες το απόγευμα έφθασεν αυτόθι αεροπορικώς μετά τινων αξιωματικών του επιτελείου του ο αρχηγός της Επαναστάσεως στρατηγός Φράνκο.

ΧΙΤΛΕΡ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: Βερολίνον, 17.- Επί τη λήξει της ΙΑ΄ Διεθνούς Ολυμπιάδος ο καγκελλάριος Χίτλερ εξέφρασε την ευγνωμοσύνην του γερμανικού έθνους προς τον πρόεδρον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κόμητα Μπαγιέ-Λατούρ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ: Χθες το απόγευμα απέπλευσεν εκ του Φαληρικού όρμου δι’ Αιδηψόν, Βόλον και Θεσσαλονίκην η μοίρα γυμνασίων [του στόλου] προς εκτέλεσιν του τρίτου μέρους του εκπαιδευτικού της προγράμματος.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΣΑΝΙΟΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ): Το πολιτικόν αεροδρόμιον απεφασίσθη οριστικώς να γίνη εις το Χασάνι.

ΕΠ’ ΩΦΕΛΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ: Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ρεδιάδης απεφάσισε, αντί της ανατιμήσεως των σιγαρέττων, μείωσιν της φορολογίας των επ’ ωφελεία των βιομηχάνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή