Εκλογές; Θα εξαρτηθεί…

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντιπολίτευση βλέπουν εκλογές, η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έχει κατά νου τέτοια πρόθεση. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα χρησιμοποίησε σκληρότερες εκφράσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο, που χαρακτήρισε «γραφική» την εκλογολογία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος, όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος».

Αγνωστο ποιο είναι το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι μεν βλέπουν εκλογές, ενώ οι δε απορρίπτουν μετά βδελυγμίας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Μιλάνε για το φθινόπωρο, αναφέρονται στο προσεχές εξάμηνο και περί τον προσεχή Μάρτιο, ή εννοούν το διάστημα από σήμερα και μέχρι το τέλος του 2017; Κανείς δεν ξέρει, ούτε οι ίδιοι πιθανώς και άλλωστε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στην οικονομία όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο προσπαθεί να τα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Δεν είναι ίσως καταστροφικά, αλλά μόνο επειδή το κράτος έχει προχωρήσει άτυπα, αλλά ουσιαστικά, σε στάση πληρωμών και σχεδόν πλήρη περικοπή των δημοσίων δαπανών. Πέρα όμως από το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας και γενικά η κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν ότι η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, η αλήθεια είναι ότι ταυτόχρονα δίνουν την αίσθηση ότι ετοιμάζονται για μία προεκλογική περίοδο. Η υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και το φλερτ με τους λεγόμενους καραμανλικούς, οι στόχοι και η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, οι παλινωδίες διαφόρων υπουργών σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η αποφυγή κάθε πραγματικής μεταρρύθμισης, το show στο Κομμένο της Αρτας και η επαναφορά των γερμανικών επανορθώσεων στην ατζέντα, η ανακοίνωση περί αιτήματος για αναθεώρηση του Δουβλίνου 2, η εντατικοποίηση της κυβερνητικής προπαγάνδας, η πόλωση που συντηρούν και επιδιώκουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ακόμη και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων, μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε προεκλογικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση όμως θα έλθει αντιμέτωπη τον Σεπτέμβριο με τη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων και η επέκταση των εισφορών σε κύριες, οι αυξανόμενες δυσκολίες των πολιτών λόγω της φοροεπιδρομής, οι καταβολές του ΕΝΦΙΑ. Και όλα αυτά είναι θέματα διαρκείας στην καθημερινότητα της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να απαλλαγεί από αυτά. Επιπλέον, έχει μπροστά της τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης με αιχμή τα εργασιακά, αν και μπορεί να ελπίζει σε μια πιθανή επίδειξη ευελιξίας των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά όχι του ΔΝΤ. Πιθανότατα ρόλο θα παίξουν και όσα θα ακουστούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η διεξαγωγή και ο χρόνος πρόωρων εκλογών στο σχετικά ορατό μέλλον εξαρτώνται από τις δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης. Δεν έχουν καμία σημασία οι δηλώσεις που κάνουν τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική εκπρόσωπος, παρά τον απαξιωτικό τόνο τους για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που τις χαρακτηρίζει. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Αλ. Τσίπρας άλλα είπε και άλλα έκανε. Η απόφασή του για τις εκλογές θα είναι ευθεία συνάρτηση των ποσοστών που θα του δίνουν οι συνεχείς δημοσκοπήσεις. Αν νιώσει ότι τα ποσοστά του πέφτουν κάτω από το 20%, η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία αυξάνεται επικίνδυνα και προοπτικά χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, θα επισπεύσει τις εκλογές για να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με μία εκλογική βάση που θα του επιτρέπει να συμμετέχει με αξιώσεις στο πολιτικό παιχνίδι.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, επιτρέπει τερτίπια πάνω στη λογική της «δεξιάς παρένθεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή