Νεανικές «στρατηγικές»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ένας νέος τριάντα ετών που παρέλαβε το χαρτοφυλάκιό του πριν από τρία χρόνια, το 2013. Ηταν την εποχή εκείνη ο νεότερος υπουργός της Αυστριακής Δημοκρατίας, από ιδρύσεώς της. Το πάθος του για την πολιτική τόσο μεγάλο, που δεν αποπεράτωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Με τις κατηγοριοποιήσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, είναι ένας «αιώνιος φοιτητής» πολλά αγορεύων.

Απεφάνθη ο κ. Κουρτς ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν έχει ανάγκη την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό» και ότι εκείνο που επείγει είναι «να καταστρώσει ένα Σχέδιο Α», κάτι ανάλογο με το ισχύον στην Αυστραλία, που εφαρμοζόμενο στην περιοχή μας θα μετέτρεπε τα ελληνικά νησιά σε στρατόπεδα προσφύγων. Πρότυπο ευρωπαϊκού εταιρικού πνεύματος επιδεικνύει όντως ο Αυστριακός υπουργός…

Η Δυτική Ευρώπη οφείλει να είναι ευγνώμων στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων που αναχαίτισε την προέλαση των Οθωμανών κατά τις δύο πολιορκίες της Βιέννης – το 1529, επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και το 1683, επί Μεχμέτ Δ΄ του Κυνηγού. Τα όσα σήμερα εκστομίζονται είναι μια παρωδία, που εκόντες άκοντες υφιστάμεθα.

Αλλά η αλήθεια είναι πως ζούμε στην Αυστρία του κ. Κουρτς και όχι των Αψβούργων, που διαχειρίσθηκαν επιτυχώς επί αιώνες τις διάφορες εθνότητες των εδαφών τους, έως ότου το παλαιό καθεστώς της Ευρώπης κατέρρευσε, μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να οδηγηθούμε σε έναν δεύτερο πόλεμο, οικτρότερο.

Συνέπηξαν τα κράτη της Ευρώπης, τελικώς, μετά πολλού κόπου, νέα αυτοκρατορία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, διά της θελήσεως των πολιτών τους και όχι διά κατακτήσεως στρατιωτικής. Ως ο κατ’ εξοχήν πυρήνας παλαιότερης αυτοκρατορίας, η Αυστρία του κ. Κουρτς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η παρακμή ενός συστήματος αρχίζει όταν το κέντρο αδιαφορεί για την περιφέρεια. Αυτό, αδιακρίτως ποιος κυβερνά τη χώρα που ονομάζεται Ελλάς.

Ενδεχομένως, όμως, να προσδίδουμε στον κ. Κουρτς ειδικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό που πράγματι διαθέτει. Δεν έχει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών αυτοκρατορική αντίληψη στη σύγχρονή της εκδοχή, που δεν είναι άλλη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε εσωτερικό πολιτικό αγώνα έχει αποδυθεί για να αποτρέψει την ανάδειξη του κ. Νόρμπερτ Χόφερ στο αξίωμα του προέδρου της Αυστρίας στις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Οκτωβρίου. Καταφεύγει στη ρητορική της λεγομένης «Ακρας Δεξιάς» για το προσφυγικό και την Τουρκία, ωσάν η αναβίωση του εθνικισμού στην Ευρώπη να οφείλεται μόνον στην παρουσία μεταναστών και όχι σε ένα βαθύτερο αίτημα επανακτήσεως της εθνικής κυριαρχίας σε όλους τους τομείς. Ο κ. Κουρτς απλώς φαντάζεται ότι ασκεί υψηλή πολιτική, περίπου πανευρωπαϊκών διαστάσεων. Νέος είναι ακόμη, ας δείξουμε μια κάποια κατανόηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή