Πολιτικές διαστάσεις για τον θάνατο Αλβανού

Πολιτικές διαστάσεις για τον θάνατο Αλβανού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Μπουγιάρ Νισάνι, αλλά και του πρωθυπουργού, κ. Εντι Ράμα, «φουντώνει» στη γειτονική Αλβανία, τείνοντας να καταστεί διμερές πρόβλημα, η υπόθεση του θανάτου στο κτίριο αστυνομικού τμήματος της Αθήνας του καταδικασθέντος σε φυλάκιση οχτώ χρόνων για ληστεία Αλβανού Πελούμπ Μαρκνικόλαϊ.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ., ο Μαρκνικόλαϊ πήδηξε από το παράθυρο του κτιρίου στην προσπάθειά του να διαφύγει όταν του ανακοινώθηκε ότι συλλαμβάνεται για επιπλέον εις βάρος του κατηγορίες, όμως οι συγγενείς του, τα ΜΜΕ, αλλά και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμφανίζονται να υιοθετούν την εκδοχή της δολοφονίας κατόπιν βασανισμού του και αξιώνουν περαιτέρω έρευνα.

Ετσι, από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι ο κ. Νισάνι, μετά τη συνάντηση με τους γονείς του θύματος, «εξέφρασε τη θεσμική δέσμευσή του να παρακολουθήσει με σοβαρότητα τη συνέχεια των ερευνών από τις αρμόδιες Αρχές», ενώ σχεδιάζει να καλέσει σε «συνάντηση εργασίας» τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, «προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τα βήματα που έχουν γίνει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης». Ο Αλβανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, απαντώντας σε επικριτικά για τον ίδιο σχόλια περί αδιαφορίας γύρω από τη «δολοφονία» Αλβανού πολίτη στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι το ΥΠΕΞ Αλβανίας βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις ελληνικές Αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και υποστήριξε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σιωπά, αλλά παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη συγκεκριμένη υπόθεση». Απηύθυνε, δε, έκκληση «να γίνει σεβαστός ο πόνος των συγγενών και να μη χρησιμοποιηθεί πολιτικά αυτό το περιστατικό μέχρις ότου διαλευκανθεί πλήρως η κατάσταση».

Ωστόσο, μολονότι η Ελληνίδα δικηγόρος, που προσέλαβε ο αδερφός του θύματος στην Αθήνα, σε συνέντευξή της στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ιατροδικαστική γνωμάτευση, ο Μαρκνικόλαϊ δεν έφερε άλλο σημάδι βίας στο σώμα του εκτός από το χτύπημα στο κεφάλι από την πτώση από μεγάλο ύψος, οι συγγενείς του αξιώνουν και νέα εξέταση του πτώματος από δικούς τους ιατροδικαστές, επιμένοντας ότι ο 29χρονος βασανίστηκε και στη συνέχεια εκπαραθυρώθηκε.

Η δικηγόρος ανέφερε ότι ο Αλβανός μετανάστης παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα στις 3 Αυγούστου, ώρα 15.00, και σ’ ένα από τα γραφεία του δεύτερου ορόφου τού ανακοινώθηκε από μια αξιωματικό της αστυνομίας και έναν συνάδελφό της ότι εναντίον του είχε εκδοθεί ένα νέο ένταλμα σύλληψης από την Αστυνομία Πειραιά για μια κλοπή την οποία είχε διαπράξει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα όσα είπε και τα οποία στηρίζονται στο πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ., ο Μαρκνικόλαϊ δεν είχε χειροπέδες τη στιγμή που του ανακοινώθηκε η απόφαση και –θεωρώντας ότι τα γραφεία είχαν ίδιο ύψος με το μπροστινό μέρος του τμήματος– άνοιξε την μπαλκονόπορτα και πήδηξε για να αποφύγει τη σύλληψη. Αλλά το συγκεκριμένο μπαλκόνι είχε άλλους δύο ορόφους από την πίσω πλευρά και ο 29χρονος πέφτοντας με το κεφάλι υπέστη θανατηφόρο τραυματισμό. Αν και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, έχασε τη ζωή του έξι ώρες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή