Ανακρίνονται στελέχη της Monte dei Paschi

Ανακρίνονται στελέχη της Monte dei Paschi

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιταλικές αρχές ανακρίνουν τον Φαμπρίτσιο Βιόλα και τον Αλεσάντρο Προφούμο, διευθύνοντα σύμβουλο και πρώην πρόεδρο της Monte dei Paschi αντίστοιχα, ως υπόπτους λογιστικών ατασθαλιών αλλά και χειραγώγησης της αγοράς. Εχουν προηγηθεί σχετικές καταγγελίες και αίτημα από μετόχους της ιστορικής ιταλικής τράπεζας, που ετοιμάζεται να εκδώσει μετοχές αξίας 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα δύο στελέχη της τράπεζας που επιστρατεύθηκαν το 2012 σε μια προσπάθεια να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς της. Η τράπεζα αντιμετώπιζε τότε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας του υπερβολικού τιμήματος που είχε καταβάλει για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Antonveneta το 2007. Πηγές της τράπεζας που έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες στο Bloomberg τόνισαν πως οι εισαγγελικές αρχές της Σιένας κατηγόρησαν τη Monte dei Paschi για λογιστικές ατασθαλίες σχετικές με συναλλαγές που είχε το 2011 και το 2014 και οι οποίες αφορούσαν παράγωγα με τα ελληνικά ονόματα «Αλεξάνδρεια» και «Σαντορίνη». Τον Ιούλιο παρέπεμψαν την υπόθεση στην εισαγγελία του Μιλάνου, που έχει στη διάθεσή της 18 μήνες για να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες στους Βιόλα και Προφούμο.

Τον Ιανουάριο, η εισαγγελία του Μιλάνου απήγγειλε κατηγορίες κατά 13 πρώην στελεχών των Monte dei Paschi, Nomura και Deutsche Bank, στο πλαίσιο τριών ανεξάρτητων ερευνών σχετικών με τα επίμαχα παράγωγα και με σύνθετα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς. Οι μετοχές της Monte dei Paschi βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχοντας χάσει το 86% της αξίας τους από τον Ιούνιο του 2015, οπότε η τράπεζα ολοκλήρωσε την τελευταία έκδοση μετοχών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή