Η απειλή υποβάθμισης «πιέζει» τα ομόλογα της Πορτογαλίας

Η απειλή υποβάθμισης «πιέζει» τα ομόλογα της Πορτογαλίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισαν χθες για τρίτη συναπτή ημέρα την πτώση τους τα δεκαετή ομόλογα της Πορτογαλίας, καθώς μεταξύ επενδυτών επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει σήμερα την προοπτική της χώρας σε αρνητική ο οίκος Fitch. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν να ακολουθήσει υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο DBRS, τον μοναδικό εκ των οίκων αξιολόγησης που δίνει στην Πορτογαλία βαθμολογία επένδυσης, και συγκεκριμένα ΒΒΒ, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα συμμετοχής της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Η Πορτογαλία βρίσκεται και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», σχολίασε στο Bloomberg ο Μάριους Ντάχαϊμ, στρατηγικός αναλυτής της SEB AB στη Φρανκφούρτη, που επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο των οίκων αξιολόγησης και τονίζει ότι η πιθανότητα να χάσει το χρέος της χώρας τη βαθμολογία επένδυσης «προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές». Ετσι, οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,95%, έχοντας νωρίτερα φτάσει έως το 2,97%, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουλίου. Αν, όμως, στην επόμενη αξιολόγηση, που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, ο οίκος DBRS υποβαθμίσει το χρέος της Πορτογαλίας, η χώρα θα αποκλεισθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με συνεπακόλουθο την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της.

Τη φημολογία πως επίκειται μια τέτοια αρνητική εξέλιξη έχει εντείνει η δήλωση του Φέργκους Μακ Κόρμικ, επικεφαλής του εν λόγω οίκου, που παραδέχθηκε πως η βαθμολογία της Πορτογαλίας βρίσκεται υπό πίεση. Αιτίες είναι η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, τα προβλήματα του τραπεζικού της τομέα και οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Οπως επισήμανε ο Μακ Κόρμικ, ενδέχεται να χρειαστούν διάσωση ορισμένες τράπεζες της χώρας και είναι αμφίβολο αν θα την υποστηρίξουν τα κόμματα της Αριστεράς, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή