Ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία

Ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείει την επιβολή εκ νέου στρατιωτικού νόμου στη χώρα του και ένα νέο κύμα στρατιωτικής κινητοποίησης, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο Ποροσένκο προέβη στη συγκεκριμένη προειδοποίηση καθώς οξύνεται η κρίση με τη Ρωσία στην Κριμαία, εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω την εύθραυστη συμφωνία του Μινσκ που συνήφθη τον Φεβρουάριο του 2015. Οι ανησυχίες για κατάρρευση της εκεχειρίας εντείνονται, καθώς οι τελευταίες εβδομάδες είναι από τις πλέον αιματηρές μετά την υπογραφή της.

Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες και οι επιθέσεις από τους αυτονομιστές έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. «Αν κλιμακωθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να υποχρεωθούμε στην εισαγωγή στρατιωτικού νόμου και στην ανακοίνωση περαιτέρω κινητοποίησης», είπε ο Ποροσένκο σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Δεν αποσαφήνισε ωστόσο αν ο στρατιωτικός νόμος αφορά ολόκληρη τη χώρα ή μόνο ορισμένα σημεία της και τι ακριβώς προβλέπει.

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται μέσω προεδρικού διατάγματος και πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να προβλέπει περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών, απαγόρευση πολιτικών κομμάτων και άλλων θεσμών, καθώς και δημοσίων συγκεντρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή