Συνάντηση Ρέντσι, Μέρκελ, Ολάντ για το μέλλον της Ε.Ε.

Συνάντηση Ρέντσι, Μέρκελ, Ολάντ για το μέλλον της Ε.Ε.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε ένα ιταλικό νησί την προσεχή Δευτέρα 22 Αυγούστου, προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η Ε.Ε. μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ενωση. Αυτό αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv.com και διευκρινίζει πως η συνάντηση στο νησί Βεντοτένε έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη Βρετανία και έχει ως στόχο να χαράξει την πορεία της Ε.Ε. μετά το Brexit.

Ο Ρέντσι επέλεξε το Βεντοτένε, στα ανοικτά της Νάπολης, ως τόπο συνάντησης για τις συνομιλίες λόγω του ρόλου που επιτέλεσε το μικρό αυτό νησί στην ίδρυση της Ε.Ε., όπως ανέφερε σε δήλωσή της την Τετάρτη η ιταλική κυβέρνηση. Το νησί λειτούργησε ως φυλακή για τους πολιτικούς κρατουμένους της φασιστικής κυβέρνησης της χώρας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εκεί οι τρόφιμοι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι συνέγραψαν το «Μανιφέστο Βεντοτένε», το οποίο θεωρείται από πολλούς βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το μανιφέστο του 1941 ζητούσε την ομοσπονδοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεσμό μεταξύ των χωρών-μελών και να αποτρέψει ενδεχόμενο πόλεμο.

Η Βρετανία εξέπληξε την Ευρώπη όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε., πυροδοτώντας ένθερμες συζητήσεις για το μέλλον της Ενωσης και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Στις πρώτες συνομιλίες τους μετά το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου, ο Ολάντ, η Μέρκελ και ο Ρέντσι –οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης– καλούν για «νέα ώθηση» στην Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί «πολιτική ήττα» για την Ευρώπη και «κάλεσμα αφύπνισης» που έδειξε ότι μια επείγουσα αλλαγή είναι απαραίτητη. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ο Ρέντσι περιέγραψε το όραμά του για την Ευρώπη σε ένα κείμενο εννέα σελίδων.

Το κείμενο προτείνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και τον διορισμό ενός «υπερυπουργού Οικονομικών για όλη την Ευρωζώνη», μια ιδέα που στηρίζεται από τις γαλλικές και τις γερμανικές κεντρικές τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο Ολάντ κάλεσε για «δημοσιονομική και κοινωνική εναρμόνιση» στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η Γερμανία τηρεί πιο μετριοπαθή στάση, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτρέπει τα κράτη-μέλη να επιδείξουν περισσότερο ρεαλισμό και να υιοθετήσουν «διακυβερνητική προσέγγιση» για την επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ορισμένους, η πιο ρεαλιστική μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, παράλληλα με τον ευρύτερο προϋπολογισμό της Ε.Ε., που θα επέτρεπε στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ να απορροφούν ασύμμετρα σοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή