Tο Δημόσιο εξόφλησε χρέη 1,1 δισ. προς ιδιώτες τον Ιούλιο

Tο Δημόσιο εξόφλησε χρέη 1,1 δισ. προς ιδιώτες τον Ιούλιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,1 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Υπό την απειλή της απώλειας των κεφαλαίων που εκταμίευσε η Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών και οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου φαίνεται ότι έσπευσαν να εξοφλήσουν μέρος των κρατικών οφειλών, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ και της ΤτΕ, τον Ιούλιο επέστρεψαν στην αγορά και σε ιδιώτες 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

• 970 εκατ. ευρώ αφορούσαν υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές.

• 139 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων.

Αν και ο στόχος δεν επιτεύχθηκε πλήρως, καθώς στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει 1,3 δισ. ευρώ, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η όλη διαδικασία έχει «τρέξει» με ικανοποιητικό ρυθμό. Και αυτό διότι τον Ιούνιο δεν είχαν προλάβει να εγκριθούν οι πιστώσεις για τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών (λόγω του ότι τα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης εκταμιεύτηκαν το τελευταίο δεκαήμερο). Ουσιαστικά, το σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ διοχετεύτηκε τον Ιούλιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις εκθέσεις των φορέων για το τι οφειλές πλήρωσαν. Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, στο πλαίσιο του ελέγχου της διαδικασίας αποπληρωμής των χρεών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία είχε παρουσιάσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει πιστώσεις προς τους φορείς 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς έχουν στη διάθεσή τους άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ για εξόφληση χρεών, ενώ εκκρεμεί και η διάθεση πίστωσης άλλων 200 εκατ. ευρώ από το υπουργείο προς τους φορείς. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως και τον Αύγουστο. Επίσης, από τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έχει προβλεφθεί κονδύλι 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση των κρατικών χρεών. Για να εισρεύσουν και αυτά τα κεφάλαια πρέπει να ικανοποιηθούν δύο προϋποθέσεις:

1. Να ολοκληρωθούν τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της υποδόσης.

2. Να έχει εξοφληθεί το 80% των κονδυλίων που διατέθηκαν με την προηγούμενη υποδόση. Δηλαδή να έχει φθάσει στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τον Ιούνιο για τον σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατατίθεται απευθείας από τον ESM σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ και από τον οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό τα κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή