Βασανιστήρια στις συριακές φυλακές

Βασανιστήρια στις συριακές φυλακές

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Βασανιστήρια σε «μαζική κλίμακα», ικανά να χαρακτηρισθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διαπράττουν οι συριακές αρχές σε κρατικές φυλακές·σε αυτά περιλαμβάνονται ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ, βιασμοί και άσκηση ψυχολογικής βίας, ανέφερε χθες η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

Περισσότεροι από 17.700 κρατούμενοι εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει σε συριακές φυλακές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα, τον Μάρτιο του 2011, ενώ κάθε πολίτης που θα θεωρηθεί εχθρός του καθεστώτος κινδυνεύει με κράτηση, βασανισμό και θάνατο.

Η έκθεση της οργάνωσης βασίστηκε σε συνεντεύξεις 65 πρώην κρατουμένων που υπέστησαν βασανιστήρια. Οι πολίτες αυτοί περιέγραψαν καταστάσεις «ανείπωτης βίας και απάνθρωπες συνθήκες» στα κέντρα κράτησης της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας και στη στρατιωτική φυλακή Σαϊντνάγια, έξω από τη Δαμασκό. Οι νέοι κρατούμενοι υφίστανται άγριο ξυλοδαρμό, μόλις φθάσουν στις φυλακές, γνωστό ως «πάρτι υποδοχής», με τους δεσμοφύλακες να χρησιμοποιούν λαστιχένιες ράβδους.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να υποστηρίξει την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα για 48 ώρες «ανθρωπιστικές διακοπές των βομβαρδισμών» στο Χαλέπι ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, με την πρώτη τέτοια «παύση» να είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Ντε Μιστούρα είπε ότι καμία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν έχει φθάσει στον άμαχο πληθυσμό, που βρίσκεται πολιορκημένος στο Χαλέπι αυτό τον μήνα. Τα μόνα ανθρωπιστικά εφόδια που έχουν προωθηθεί, χάρη σε ρίψεις από μεταγωγικά αεροσκάφη, ήταν στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ –που πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος– στα ανατολικά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή