Το Νομικό Συμβούλιο κρίνει την ασφαλιστική ενημερότητα των ΟΤΑ

Το Νομικό Συμβούλιο κρίνει την ασφαλιστική ενημερότητα των ΟΤΑ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστική λύση στο θέμα της έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ώστε να ανοίξει ο δρόμος επιχορήγησής τους για έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται να δώσει θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το θέμα απασχολεί δεκάδες δήμους της χώρας και έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στο υπουργείο Εργασίας και στο ΙΚΑ. Πρόκειται για την εφαρμογή του άρθρου 5 του νόμου 4380/2016 που προβλέπει την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ΟΤΑ για δράσεις και έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ηδη έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου και του διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δίνει τη δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας στους ΟΤΑ κατά παρέκκλιση των διατάξεων.

Εφόσον η γνωμοδότηση γίνει δεκτή και η σχετική απόφαση δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, θα ανοίξει ο δρόμος για την είσπραξη επιχορηγήσεων από τους ΟΤΑ, εφόσον μέρος των κεφαλαίων διοχετευθεί στην πληρωμή των τρεχουσών εισφορών. Βασική προϋπόθεση θα είναι, τα έργα να πραγματοποιούνται «για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προκειμένου να μην εμποδίζεται η εκτέλεση των έργων από τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά τους πρόσωπα και τις επιχειρήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή