«Πονοκέφαλος» ο συνωστισμός των τουριστών στο Τσίνκουε Τέρε

«Πονοκέφαλος» ο συνωστισμός των τουριστών στο Τσίνκουε Τέρε

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Με μεγάλη υπομονή πρέπει να οπλιστούν φέτος το καλοκαίρι οι επισκέπτες των σπάνιας ομορφιάς μονοπατιών που συνδέουν τα μεσαιωνικά χωριά των ακτών της Λιγουρίας στη ΒΔ Ιταλία, γνωστών ως Τσίνκουε Τέρε (Πέντε Γαίες). Τα στενά και απόκρυμνα μονοπάτια, σε ορισμένα σημεία πλάτους μόλις 30 εκατοστών, όπως μεταξύ των χωριών Μοντερόσο και Βερνάτσα, χαρακτηρίζονται «must» από τους τουριστικούς οδηγούς.

Ο 18χρονος Κινέζος φοιτητής Χάρντι Γιανγκ, που επισκέπτεται την περιοχή με την οικογένειά του από την επαρχία Γιουνάν της Κίνας, λέει: «Η ομορφιά σού κόβει την ανάσα. Εχει όντως πολύ κόσμο, αλλά ξέρετε, στην Κίνα όλα τα τουριστικά αξιοθέατα είναι γεμάτα επισκέπτες».

Το εθνικό πάρκο των Τσίνκουε Τέρε χαρακτηρίσθηκε «μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» από την UNESCO. Η περιοχή αριθμεί 5.000 μόνιμους κατοίκους και προσέλκυσε πέρυσι 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, με τις φετινές αφίξεις να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 20%, όπως εξηγεί ο διευθυντής του πάρκου, Βιτόριο Αλεσάντρο.

Τέτοιες πιέσεις αντιμετωπίζουν και άλλα «κοσμήματα» της Ιταλίας, όπως η Βενετία, η Φλωρεντία και το Κάπρι, οδηγώντας ορισμένους να ζητούν μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης σε κάποια μνημεία και τοποθεσίες.

«Η σχέση μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών κινδυνεύει να γίνει συγκρουσιακή», προειδοποίησε πρόσφατα ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, που ζητεί, μαζί με άλλους τοπικούς άρχοντες, τον περιορισμό του αριθμού επισκεπτών.

Στο πάρκο των Τσίνκουε Τέρε, ο κ. Αλεσάντρο ανακοίνωσε φέτος σχέδιο, με στόχο τον έλεγχο του αριθμού επισκεπτών και νέο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων. Σύμφωνα με αυτό, η πρόσβαση στα μονοπάτια θα κοστίζει εφεξής 7,5 ευρώ, ενώ το κόστος του σιδηροδρομικού εισιτηρίου θα είναι αυξημένο για τουρίστες, σε σχέση με αυτό για τους κατοίκους, με τη διαφορά να διοχετεύεται για τη συντήρηση των μονοπατιών.

«Δεν υπάρχουν πύλες. Το πάρκο παραμένει ανοικτό. Η μικρή του έκταση (43 τετρ. χλμ.), όμως, μας υποχρεώνει να περιορίσουμε τις ροές. Το τοπίο μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν παραμείνει κατοικημένο, αλλιώς θα μετατραπεί σε σκηνικό ταινίας», λέει ο διευθυντής του πάρκου.

Οι προσπάθειες εστιάζονται τώρα στην ενίσχυση των σιδηροδρομικών δρομολογίων, που επέτρεψε ήδη τη μείωση του συνωστισμού στα μονοπάτια, παρά την αύξηση του αριθμού επισκεπτών. Αλλης κλίμακας πρόκληση αποτελούν, όμως, οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων. «Ο φρενήρης τουρισμός των επιβατών πλοίων, που μετακινούνται γρήγορα και ομαδικά, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα», λέει ο κ. Αλεσάντρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή