Αύξηση λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία

Αύξηση λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων 14 ετών (1,4%) σημείωσαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, καθώς οι Βρετανοί παραμένουν απτόητοι από τις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων και σπεύδουν να αγοράσουν καλοκαιρινά είδη. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, άλλωστε, η αύξηση των πωλήσεων φτάνει στο 5,9%. Οι οικονομολόγοι επιμένουν, πάντως, ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τη Kingfisher Plc, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη βιομηχανία εξοπλισμού κατοικίας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει μεν καλλιεργήσει κλίμα αβεβαιότητας αλλά μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κάποιο αντίκτυπο στη ζήτηση». Εχουν προηγηθεί έρευνες που εμφάνιζαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υποχώρηση και έρευνες της βιομηχανίας που προέβλεπαν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται εν μέρει στην υποτίμηση της στερλίνας κατά 12% έναντι του δολαρίου, καθώς ενθάρρυνε τουρίστες και ξένους να αγοράσουν κοσμήματα και είδη πολυτελείας. Οι πωλήσεις ρολογιών και κοσμημάτων σημείωσαν αύξηση κατά 3,1% σε μηνιαία βάση και κατά 16,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

«Αμφιβάλλουμε για το αν είναι βιώσιμη η αύξηση», σχολιάζει ο Τζέιμς Νάιτλεϊ, οικονομολόγος της ING του Λονδίνου, ο οποίος επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να αυξάνεται στη Βρετανία και θα αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας της πτώσης της στερλίνας, οπότε θα πληγεί το εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών.

Προεξοφλεί, έτσι, ότι «θα περιορισθεί η αύξηση των πωλήσεων στα επόμενα τρίμηνα». Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων κατατείνουν σε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% το α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ ορισμένοι πιθανολογούν ακόμα και μια επιτάχυνσή του στο 3% στα τέλη του έτους. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι η ευοίωνη είδηση έδωσε ώθηση στο βρετανικό νόμισμα που ανατιμήθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί το β΄ εξάμηνο του έτους και το 2017, καθώς η αβεβαιότητα που έχει επικρατήσει για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους έχει πλήξει τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή