Κουρτς: Κλειστή να παραμείνει η βαλκανική οδός

Κουρτς: Κλειστή να παραμείνει η βαλκανική οδός

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστή θα πρέπει να παραμείνει διαρκώς η βαλκανική οδός, όσο τα εξωτερικά σύνορα της E.E. δεν φυλάσσονται επαρκώς, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παράλληλα, ο Αυστριακός πολιτικός υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα, κυρίως με ενίσχυση της FRONTEX.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, υποστήριξε ότι η χώρα έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια από την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει μακροπρόθεσμα κλειστή. Δεν μπορεί να είναι στόχος μας ένας πρόσφυγας να φεύγει από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, προς μία χώρα μη – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ (σ.σ. χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της χώρας). Όσο τα εξωτερικά μας σύνορα δεν φυλάσσονται, η παράνομη μετανάστευση μπορεί να εμποδίζεται μόνο έτσι», είπε ο Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post».

Ερωτώμενος αν η Ελλάδα μπορεί ως κράτος και ως οικονομία να σηκώσει αυτό το βάρος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει την βασική αρχή από τα κράτη που έχουν σταματήσει επιτυχώς την προσφυγική ροή, όπως π.χ. η Ισπανία ή η Αυστραλία. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος ξεκινάει για να μπει παράνομα, δεν θα περάσει», πρόσθεσε ο Κουρτς.

Στην ερώτηση εάν οι πρόσφυγες πρέπει να κρατούνται σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης», όπως συμβαίνει στην Αυστραλία, ο Κουτς επισήμανε ότι:

«Αυτός ο όρος είναι μία επινόηση των ΜΜΕ. Στην πράξη συμβαίνει το ίδιο και στην Λέσβο. Οι πρόσφυγες σταματούνται και δεν προχωρούν περαιτέρω».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ωστόσο, ότι ακόμη δεν επιστρέφονται πίσω, εξηγώντας ότι το θέμα είναι η βασική αρχή, δηλαδή ότι «παράνομοι μετανάστες πρέπει να σταματούν σε ένα κεντρικό σημείο, να τους παρέχεται φροντίδα και στην ιδανική περίπτωση να επαναπροωθούνται».

Συμπλήρωσε, επίσης ότι πρέπει να επιλέγονται εθελοντικά και με συγκεκριμένο αριθμό αιτούντες άσυλο οι οποίοι θα λαμβάνουν σε αυτές τις χώρες μία ευκαιρία μετεγκατάστασης.

Ερωτώμενος αν η Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτει ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Κουρτς εκτίμησε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το «Σχέδιο Α», καθώς μια Ευρώπη ισχυρή και με αυτοπεποίθηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να φυλάξει η ίδια τα σύνορά της.

Ανέδειξε δε την ανάγκη να συνάψει η Ε.Ε. σαφείς συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, ασκώντας πίεση π.χ. στις χώρες του Μαγκρέμπ, προκειμένου να πάρουν πίσω τους πολίτες τους, ακόμη και με την απειλή διακοπής της χρηματοδότησης.

«Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί όχι μόνο τις αξίες της, αλλά και τα συμφέροντά της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Κουρτς είπε ότι στην πραγματικότητα η Άγκυρα έχει ήδη εδώ και χρόνια απομακρυνθεί από το να είναι υποψήφια προς ένταξη.

«Η συζήτηση είναι λοιπόν εκ του περισσού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή