Σημαδεμένος για πάντα – ένα ιδιότυπο σίκουελ

Σημαδεμένος για πάντα – ένα ιδιότυπο σίκουελ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ριν από περίπου έναν μήνα, από αυτήν εδώ τη στήλη γράφαμε για την κοσμική μοναξιά του αστροναύτη Μάικ Κόλινς, ενός από τους τρεις του πληρώματος του «Απόλλων 11». Ηταν ο μοναδικός, εν αντιθέσει με τον Αρμστρονγκ και τον Ολντριν, που δεν πάτησε στο έδαφος της Σελήνης τον Ιούλιο του 1969 («Το πιο μοναχικό ανθρώπινο πλάσμα σε όλο το σύμπαν, «Κ», 23.7.2016). Ο Κόλινς παρέμεινε μόνος σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για περίπου 24 ώρες και όποτε ο θαλαμίσκος βρισκόταν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης έχανε κάθε επαφή με τους συναδέλφους του που εξερευνούσαν τη Θάλασσα της Νηνεμίας όσο και με τη Γη.

Για περίπου μισή ώρα, ο Μάικ Κόλινς ήταν το πιο μοναχικό ανθρώπινο πλάσμα σε όλο το σύμπαν, λεπτομέρεια που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Εκείνη τη δημοσίευση συνόδευε η κλασική, ιστορική φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Κόλινς μέσα από τον θαλαμίσκο: Η σεληνάκατος «Αετός» πλησιάζει για την επανένωση, η αποστολή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πλησιάζει η κρίσιμη ώρα για την επιστροφή στη Γη. Στη φωτογραφία βλέπουμε τη σεληνάκατο, μέρος της επιφάνειας της Σελήνης και τη Γη, ένα μικρό «μισοφέγγαρο», στο βάθος, να πλέει στο Διάστημα. Είναι όντως από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της κοσμοϊστορικής εκείνης διαστημικής αποστολής.

Κάτι που μου είχε διαφύγει τελείως. Ο Κόλινς, που τράβηξε εκείνη τη φωτογραφία, είναι το μοναδικό ανθρώπινο πλάσμα, ζωντανό ή νεκρό, που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κάδρο. Πέρα δηλαδή από τους Αρμστρονγκ και Ολντριν (που βρίσκονται εντός της σεληνακάτου), ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται στη Γη, στο βάθος. Το υλικό όσων έχουν πεθάνει βρίσκεται στη Γη, όπως επίσης το υλικό όσων πρόκειται να γεννηθούν (μέσω των μελλοντικών παππούδων και γονέων). Ο μόνος που απουσιάζει είναι ο ίδιος ο Κόλινς!

Κάτι που επίσης δεν γνώριζα είναι ότι σε μία από τις σιωπηρές διελεύσεις στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ο Κόλινς κράτησε μερικές ενδιαφέρουσες σημειώσεις. Εγραψε, μεταξύ των άλλων: «Τώρα είμαι μόνος, αληθινά μόνος και απολύτως απομονωμένος από κάθε γνωστή μορφή ζωής. Είμαι αυτό το πράγμα. Εάν κάποιος μετρούσε, το αποτέλεσμα θα ήταν τρία δισεκατομμύρια συν δύο ακόμα πάνω στην άλλη πλευρά της Σελήνης, συν άλλος ένας ο Θεός ξέρει ποιος σε αυτήν την πλευρά». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian το 2009, εξομολογήθηκε πως όλες αυτές τις μοναχικές ώρες το μεγάλο του άγχος ήταν η ασφάλεια των δύο συναδέλφων του. Μπορούσε να αντέξει να είναι ολομόναχος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης αλλά δεν άντεχε στην ιδέα ότι θα μπορούσε να επιστρέψει μόνος αυτός στη Γη. Τότε θα ήταν «σημαδεμένος για πάντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή