Απολογισμός με πολλά χαμόγελα

Απολογισμός με πολλά χαμόγελα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ολυμπιακής ιστορίας της χώρας μας πέτυχαν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Μετάλλια σε όλα τα χρώματα, θέσεις μέσα στην οκτάδα και αρκετοί από τους εκπροσώπους μας ξεπέρασαν τα όριά τους. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να βρίσκονται στην… τελευταία στροφή και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η παρουσία όλων των πρωταθλητών μας, η χώρα μας έχει κατακτήσει πέντε μετάλλια (η Κ. Στεφανίδη αγωνιζόταν τα ξημερώματα στον τελικό του επί κοντώ) και είχαμε συνολικά 13 πλασαρίσματα σε οκτάδες.

«Αν μετρήσει κάποιος τα μετάλλια, είναι η πιο επιτυχημένη αποστολή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η χώρα μας είχε να κατακτήσει χρυσό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Επίσης, θετικά είναι τα πολλά πλασαρίσματα σε οκτάδες. Τα αθλήματα που κατέκτησαν μετάλλια στο Λονδίνο δεν πήραν στο Ρίο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει βάθος», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος είχε προβλέψει ότι θα έχουμε πολλούς αθλητές με διακρίσεις.

Σημαντική ώθηση στα μετάλλια έδωσε το πρόγραμμα της ΕΟΕ «Υιοθετήστε έναν αθλητή», χάρη στο οποίο περισσότεροι από 50 αθλητές και αθλήτριες «υιοθετήθηκαν» από εταιρείες, τράπεζες και ιδιώτες και, έτσι, μπόρεσαν να κάνουν μία αξιοπρεπή προετοιμασία. «Ηταν ένα πρόγραμμα που το εμπνεύστηκα και το υλοποίησα ύστερα από πολλή προσπάθεια. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν όσους στήριξαν την πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Καπράλος.

«Βασίλισσα» των Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο αναδείχθηκε η Αννα Κορακάκη. Η αθλήτρια της σκοποβολής μαζί με τον πατέρα της, Τάσο, δούλεψαν αθόρυβα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε αντίξοες συνθήκες, αλλά η 20χρονη ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο.

Στον «βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων», τον στίβο, ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν συμμετείχαν στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Το αρνητικό για τον ελληνικό στίβο ήταν ότι ελάχιστοι αθλητές μας «έπιασαν» ή βελτίωσαν τις προσωπικές τους επιδόσεις.

Στην κολύμβηση, το ασημένιο μετάλλιο και η υπερπροσπάθεια του Σπύρου Γιαννιώτη «κάλυψαν» τις προσπάθειες των υπολοίπων κολυμβητών μας. Σπουδαίο αγώνα έδωσε και η Κέλλυ Αραούζου, η οποία δεν κατάφερε να πλασαριστεί ανάμεσα στην πρώτη οκτάδα. Θετική ήταν και η προσπάθεια του Κριστιάν Γκολομέεβ. Πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μ. ελεύθερο (48.68), ενώ στα 50 μ. βρέθηκε πολύ κοντά στο, επίσης, δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (21.93).

Στη συγχρονισμένη κολύμβηση, η 10η θέση των Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου δεν θεωρείται τόσο ικανοποιητική, σε σχέση με την ελληνική ιστορία του αθλήματος. Στο πόλο, η εθνική ομάδα των ανδρών βρέθηκε μέσα στην οκτάδα (δεν είχαν διεξαχθεί οι αγώνες κατάταξης όταν γραφόταν το κείμενο), αλλά επειδή οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ήταν υψηλές υπάρχει απογοήτευση. Η γυμναστική, χάρη στο χρυσό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια, επανήλθε, ύστερα από 12 χρόνια, στο ολυμπιακό βάθρο. Η εμφάνιση του Βλάση Μάρα ήταν κατώτερη της αξίας του, ενώ η Βάσω Μιλλούση δεν κατάφερε να κλείσει την ολυμπιακή ιστορία της όπως ονειρευόταν.

Στο ολυμπιακό βάθρο επανήλθε και η ιστιοπλοΐα. Το χάλκινο μετάλλιο των Μάντη – Καγιαλή ήταν το όγδοο στην ελληνική ιστορία. Η 5η θέση του Βύρωνα Κοκκαλάνη μπορεί να μην ικανοποίησε τον ίδιο αλλά, όπως εξελίχθηκε ο αγώνας των RSX, θεωρείται επιτυχία.

Στο Ρίο έπεσαν οι τίτλοι τέλους και στην καριέρα του Ηλία Ηλιάδη. Οι τραυματισμοί επηρέασαν την εμφάνιση του κορυφαίου τζουντόκα, ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει, όπως ονειρευόταν, την αθλητική σταδιοδρομία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή