Η μαγεία απέκτησε πρόσωπο στον «Μάτζικ»

Η μαγεία απέκτησε πρόσωπο στον «Μάτζικ»

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O xειρισμός της μπάλας του μπάσκετ με την ίδια ευκολία που μπορεί να γίνει με μια… χάντρα κομπολογιού ήταν και παραμένει «μαγική» κίνηση. Το να έχεις ύψος 2,08 και να αλλάζεις τους κανόνες του αθλήματος παίζοντας ως πλέι μέικερ (και ο καλύτερος όλων), αλλά και ως σέντερ, πετυχαίνοντας 42 πόντους σ’ έναν τελικό του ΝΒΑ, πρόκειται για κάτι που ξεπερνά τη λέξη «μαγικό». Για όλα αυτά τα χαρίσματα που είχε ο Ερβιν Τζόνσον, πήρε τον χαρακτηρισμό «Μάτζικ» (μαγικός) και απόλυτα δικαιολογημένα, στο ΝΒΑ, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα φιλάθλων και ειδικών του μπάσκετ που υποστηρίζουν ότι ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν ο προάγγελος του «ιπτάμενου» Μάικ Τζόρνταν. Ο ακριβής χαρακτηρισμός είναι ο εξής: «Αν δεν είχε εμφανισθεί ο “Air”, ο “Magic” θα ήταν ο πρώτος των πρώτων. Οι δύο καλύτεροι πρεσβευτές του σόου τάιμ ήταν συμπαίκτες στην, πρώτη και καλύτερη όλων των εποχών, Ντριμ Τιμ που εμφανίσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ’92, στη Βαρκελώνη και όσοι τους παρακολουθούσαν διά ζώσης νιώθουν απέραντη ευτυχία για τους παίκτες που είναι ο ορισμός του μπάσκετ. Και μπορεί ο Τζόρνταν να ήταν ο ένας και μοναδικός, αλλά ο Μάτζικ ήταν ο ηγέτης όλων των μύθων που είχε εκείνη η 12άδα των ΗΠΑ». Ο Μάτζικ για την απίστευτη αντίληψη του χώρου, για τις «no look» (χωρίς να κοιτά) πάσες του, για τον καλπασμό… αλόγου που δρασκέλιζε το γήπεδο από την άμυνα στην επίθεση, για την ιδανική τοποθέτηση του σώματός του για να κερδίζει τα ριμπάουντ και κυρίως για τον όμορφο τρόπο που χειριζόταν την μπάλα, σαν να της έλεγε «γλυκόλογα», έχει καταστεί αξεπέραστος.

Η υστεροφημία του έγινε μύθος στο ΝΒΑ, εξαιτίας της ομαδικότητας του παιχνιδιού του, της ιδανικής αξιοποίησης των συμπαικτών του και της πραγματικής έννοιας του ομαδικού αθλήματος. «Το πρώτο πράγμα που κοιτούσα κάθε πρωί ήταν τι έκανε ο Μάτζικ το προηγούμενο βράδυ στον αγώνα των Λέικερς», είχε πει ο επιστήθιος φίλος του, αλλά και το μεγαλύτερο αντίπαλον δέος, από τα χρόνια που ήταν φοιτητές στα πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και της Ιντιάνα, η «σημαία» των Μπόστον Σέλτικς, Λάρι Μπερντ. Ο 57χρονος σήμερα Μάτζικ Τζόνσον, παρά τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την οριστική αποχώρησή του, παραμένει ο μοναδικός πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης του ΝΒΑ που του έχει αποδοθεί ο τίτλος του πολυτιμότερου στους τελικούς (1980), εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός πλέι μέικερ με ύψος 2,08 στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ και είναι ο μοναδικός παίκτης τα τελευταία 35 χρόνια στο ΝΒA που οδήγησε τους Λος Αντζελες Λέικερς σε 9 τελικούς σε διάστημα 12 χρόνων.

Η συνύπαρξη του Μάτζικ με παίκτες-τοτέμ όπως ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Τζέιμς Γουόρθι και ακόμα με «εργάτες» όπως ο Κερτ Ράμπις, καθώς και η καθοδήγηση από τον Πατ Ράιλι, έγραψαν τη δυναστεία των Λέικερς στη δεκαετία του ’80. Ο Μάτζικ έχει χαρακτηρίσει τον Τζόρνταν ως «τον καλύτερο όλων των εποχών» και μπορεί να αφιερώθηκε στην εκστρατεία πρόληψης κατά του AIDS, αλλά ουδέποτε απομακρύνθηκε από το μπάσκετ, γιατί όπως επαναλαμβάνει ο ίδιος σε κάθε συνέντευξη του: «Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για το παιχνίδι που λέγεται μπάσκετ. Χωρίς αυτό δεν θα ήμουν εδώ. Δεν θα μπορούσα να δώσω στην οικογένειά μου την καλή ζωή που ζει εδώ και χρόνια. Ισως να ήμουν ένα απλό στατιστικό έρευνας, για τα παιδιά από τις φτωχιές γειτονιές του Μίσιγκαν που δεν κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τα είκοσι. Με το μπάσκετ, όμως, άνοιξα τους ορίζοντές μου. Θα ανταποδίδω στο μπάσκετ, μέχρι να πεθάνω».

Το παγκόσμιο σοκ με το AIDS

Ανέκφραστος αρχικά και με βλέμμα αποφασιστικότητας για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος υγείας που είχε διαγνωσθεί, ο Μάτζικ Τζόνσον «πάγωσε» τον παγκόσμιο αθλητισμό και όλο το μπασκετικό γίγνεσθαι όταν ανακοίνωσε, την 7η Νοεμβρίου του ’91, ότι ήταν φορέας του ιού HIV, καθώς και την αποχώρησή του από το ΝΒΑ και τους Λέικερς, στην κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα στο «Φόρουμ» του Λος Αντζελες. Ο σταρ των Λέικερς είχε πλησιάσει στο μικρόφωνο και ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για ό,τι είχε γνωματεύσει ο γιατρός της ομάδας, Μάικλ Μέλμαν.

«Εξαιτίας του ιού HIV από τον οποίο προσβλήθηκα πρέπει να ανακοινώσω την απόσυρσή μου από την ενεργό δράση. Διευκρινίζω ότι δεν έχω AIDS, αλλά τον ιό του HIV. Η γυναίκα μου είναι καλά. Σκοπεύω να ζήσω για πολύ καιρό και να συνεχίσω τη ζωή μου κανονικά. Θα μου λείψει το παιχνίδι, αλλά πλέον θα γίνω ομιλητής για τον ιό του HIV για να πω σε όλα τα νεαρά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνεις ασφαλές σεξ. Νομίζεις ότι δεν θα σου συμβεί, αλλά συνέβη σε εμένα και θα το αντιμετωπίσω».

Το ακροατήριο είχε σαστίσει, αλλά ο Μάτζικ, όμως, δεν «έχασε» το γνωστό χαμόγελο και συνέχισε να μιλά για τη μεγάλη πρόκληση… επιβίωσής του: «Θα κάνω ό,τι κάνει κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν φοβάμαι. Το βλέπω σαν άλλη μία πρόκληση στη ζωή μου». Η επιστροφή του στην ενεργό δράση, ύστερα από έναν χρόνο (1992-93), είχε δημιουργήσει πολλές υπόνοιες και κατηγορίες ότι αξιοποίησε το πρόβλημα υγείας για την απόσπαση συμπάθειας, παγκοσμίως. Οι διαμαρτυρίες των συναθλητών του τον ανάγκασαν να σταματήσει το μπάσκετ εκ νέου και για τέσσερις περιόδους, αλλά επέστρεψε το 1996, σε ηλικία 36 ετών, παίζοντας τα τελευταία 32 παιχνίδια του, με τη φανέλα των «λιμνανθρώπων».

Η ζωή έξω από το μπάσκετ και ο γιος του, Εϊ Τζέι

Ο Μάτζικ ήταν μια… ιδιοφυΐα του μπάσκετ, αλλά διέπρεψε επιχειρηματικά και μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του και έξω από τα γήπεδα του ΝΒΑ.

Υπολογίζεται ότι η περιουσία του ξεπερνά τα 550 εκατ. δολάρια και διαμένει σε έπαυλη αξίας 20 εκατ. δολαρίων, γιατί κατάφερε να αυξήσει κατακόρυφα τα χρήματα που κέρδισε από τα τρία, μόλις, αλλά πολύ παχυλά συμβόλαιά του με τους Λέικερς. Το ’94 έγινε μέτοχος της ομάδας του Λος Αντζελες και αγόρασε το 4,5% για 10 εκατ. δολάρια, ενώ το πούλησε το 2010 έναντι 55 εκατ.

Το 2012 συμμετείχε σ’ ένα γκρουπ επιχειρηματιών που έγιναν ιδιοκτήτες των Ντότζερς στην «πατρίδα» του, το Χόλιγουντ.

Ο Τζόνσον ασχολήθηκε με πολλές άλλες επιχειρήσεις που δεν είχαν σχέση με το μπάσκετ ή τον αθλητισμό γενικότερα. Απέκτησε «αλυσίδα» κινηματογράφων, ενώ το ’98 δημιούργησε τη δισκογραφική εταιρεία με το όνομά του και τον αριθμό της φανέλας του στους Λέικερς «Magic 32 Records».

Το 2006 δημιούργησε εταιρεία με εστιατόρια ταχυφαγείας (Sodexo-Magic), άνοιξε 125 καταστήματα αμερικανικού καφέ σε 5 πέντε πολιτείες και έχει ασχοληθεί επίσης με κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις.

Εχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο για την πρόληψη του ιού HIV και δημιούργησε ίδρυμα, ενώ έχει αποδεχτεί πλήρως τον 24χρονο γιο του, Εϊ Τζέι που είναι ομοφυλόφιλος, κάνει εκκεντρικές δημόσιες και κοσμικές εμφανίσεις και πρόσφατα άρχισε να παρουσιάζει ριάλιτι.

«Του έχω πει πως τον αγαπώ και πως θα τον υποστηρίζω ό,τι και αν κάνει και ό,τι και αν θέλει», είχε δηλώσει ο Μάτζικ σε τηλεοπτική συνέντευξη στην Οπρα Γουίνφρεϊ – όταν και είχε δει τον γιο του να πιάνει το χέρι άλλου αγοριού, σε ηλικία 16 ετών.

Στην πολιτική, ο Μάτζικ έχει ασχοληθεί ενεργά και με το κόμμα των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή