Ο Τραμπ δοκιμάζει νέα τακτική

Ο Τραμπ δοκιμάζει νέα τακτική

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε πρωτοφανή –για τα δεδομένα του– δήλωση προέβη χθες ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι λυπάται για ορισμένα από τα εμπρηστικά του σχόλια, τα οποία ίσως να πίκραναν πολύ κόσμο.

«Κάποιες φορές, στη ρύμη του λόγου και εξαιτίας της ποικιλίας των θεμάτων που αγγίζω, ίσως να μην επέλεξα σωστά τα λόγια μου ή να είπα κάτι εσφαλμένο. Εχω υποπέσει στο ατόπημα αυτό. Δεν ξέρω αν με πιστεύετε, αλλά το μετανιώνω, ιδίως αν πόνεσα ανθρώπους με τα λόγια μου αυτά», είπε ο Τραμπ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Η πρωτοφανής αυτή παραδοχή από μέρους του αμφιλεγόμενου υποψηφίου αποδεικνύει ότι ο Τραμπ έχει συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση, στην οποία βρίσκεται η εκστρατεία του, με τις σφυγμομετρήσεις να τον εμφανίζουν να υστερεί σημαντικά έναντι της Δημοκρατικής αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον.

Στο μεταξύ, νέες αποκαλύψεις ήλθαν χθες στο φως για τη δράση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορ, ο οποίος ανακοίνωσε την ίδια μέρα επισήμως την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο Μάναφορ ενορχήστρωσε επιχείρηση δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό του τότε κυβερνώντος φιλορωσικού κόμματος της Ουκρανίας, με στόχο να στρέψει την αμερικανική κοινή γνώμη υπέρ της κυβέρνησης του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Η εκστρατεία του Μάναφορ περιελάμβανε επαφές με μεγάλες εφημερίδες για την προβολή θεμάτων, τα οποία εμφάνιζαν θετική εικόνα της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και τη δημοσίευση άρθρων, με στόχο να πληγεί στις ΗΠΑ η εικόνα της τότε φυλακισμένης αντιπάλου του Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο.

Από τη μεριά της, η ουκρανική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς δημοσιοποίησε χθες έγγραφα, τα οποία εμφανίζουν τον Μάναφορ να εξασφαλίζει συνολικά 12,7 εκατ. δολάρια για τις υπηρεσίες του αυτές. Παρότι η ουκρανική υπηρεσία επισήμανε ότι αδυνατεί να αποδείξει ότι ο Μάναφορ υπήρξε ο τελικός αποδέκτης των κεφαλαίων αυτών, τα οποία διοχετεύονταν μέσω μεσαζόντων, η ουκρανική κυβέρνηση εμφάνισε έγγραφα με την υπογραφή του Μάναφορ για αμοιβή ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν επίσης την ύπαρξη «μαύρων βιβλίων», στα οποία καταγράφονται πληρωμές από το φιλορωσικό κόμμα του Γιανουκόβιτς προς Αμερικανό, με κωδική ονομασία. Αν και η ταυτότητα του αποδέκτη των πληρωμών αυτών δεν μπορεί να αποδειχθεί, όλες οι ενδείξεις τείνουν προς την κατεύθυνση του Μάναφορ, ο οποίος διενεργούσε μεταξύ άλλων έξιτ πολς και σφυγμομετρήσεις για λογαριασμό του κόμματος του Γιανουκόβιτς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στα μέσα της εβδομάδας σε ριζική ανανέωση της προεκλογικής του ομάδας, υποβαθμίζοντας τον παραιτηθέντα πλέον Μάναφορ και αναθέτοντας τις αρμοδιότητές του στον υπερσυντηρητικό δημοσιογράφο Στίβεν Μπάνον και την ειδικό των δημοσκοπήσεων Κέλιαν Κόνουεϊ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή