Το Χρηματιστήριο κυνηγάει… την ουρά του

Το Χρηματιστήριο κυνηγάει… την ουρά του

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 38 μονάδες απέχει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τα επίπεδα των 534,78 μονάδων, που βρέθηκε μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών να ψηφίσουν το Brexit για τη χώρα τους στις 23 Ιουνίου 2016. Δηλαδή μετά δύο μήνες, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δείχνει σχεδόν ακίνητη και να έχει βαλτώσει με εμφανέστατη την έλλειψη φρέσκου χρήματος. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν επιχειρηματικές εξελίξεις που θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η μοναδική εξέλιξη ήταν η ολοκλήρωση της απόκτησης του 51% του ΟΛΠ από την Cosco. H καθημερινή ειδησεογραφία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινάει και ολοκληρώνεται με το κυνήγι των στόχων για τις ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος του ΕΝΦΙΑ και αργότερα των τελών κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στο επιχειρηματικό πεδίο, αφού οι εταιρείες προετοιμάζονται για το τελευταίο και δυσκολότερο τετράμηνο του έτους, με την καταναλωτική δαπάνη να σημειώνει νέα χαμηλά.

Την ίδια χρονική στιγμή τα ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν τον έλεγχο της συνολικής κεφαλαιοποίησης παραμένουν απλοί παρατηρητές στην αγορά μετοχών, αφού διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση θα επαναδραστηριοποιηθεί για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων μετά τα «μπάνια του λαού». Το αποτέλεσμα είναι το Χρηματιστήριο να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οπως συνέβη στις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, ακριβώς η ίδια απαξιωτική εικόνα χαρακτήρισε και την προτελευταία εβδομάδα του μήνα που είχε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου. Ο ημερήσιος τζίρος έχει σχεδόν εξαϋλωθεί, καθώς κινείται χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των 32 ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών που έτσι κι αλλιώς είναι πολλές για την πιο ρηχή αγορά της Ευρωζώνης. Ισως το πρόσφατο παράδειγμα της συγχώνευσης τριών ΑΧΕΠΕΥ (Μerit, Μίδας, Πετροπουλάκης) θα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες μικρομεσαίες εταιρείες του χώρου, αφού το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο.

Στην πρώτη εργάσιμη της εβδομάδας, την περασμένη Τρίτη 16 Αυγούστου, επικράτησαν υποτονικές συναλλαγές. Ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 19 εκατ. ευρώ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί -0,64% στις 572,43 μονάδες. Πιέσεις ασκήθηκαν στον τίτλο της Alpha Bank (-3,51%) και ακολούθησαν οι τίτλοι της Folli Follie Group (-2,03%) και της Τράπεζας Πειραιώς (-1,52%). Αντίθετα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 0,54% και διαμορφώθηκε στα 0,187 ευρώ. Την περασμένη Τετάρτη το Χρηματιστήριο παρέμεινε σε πτωτική τροχιά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,86% και να κλείνει στις 567,49 μονάδες. Ο τζίρος ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς ανήλθε μόλις στα 13,676 εκατ. ευρώ. Ηταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση της χρονιάς μετά το αρνητικό ρεκόρ (13,44 εκατ. ευρώ) που κατεγράφη στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου 2016. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατεγράφη τεχνική αντίδραση κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχυθεί 0,84% και να διαμορφωθεί στις 572,25 μονάδες. Καλή μετοχική συμπεριφορά επέδειξαν οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ (3,68%), της Eurobank (2,97%), της Εθνικής Τράπεζας (2,73%) και της Τράπεζας Πειραιώς που ενισχύθηκε 2,33% και έκλεισε στα 0,132 ευρώ.

Την Παρασκευή επικράτησε πλήρης επενδυτική άπνοια.

Με την αξία των συναλλαγών σχεδόν 30 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης να μην ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και να θέτει υποψηφιότητα για νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2016 που είναι επίπεδα Δεκεμβρίου 1996. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης, αφού η πλειοψηφία (πάνω από το 80%) των ελάχιστων χρηματιστηριακών πράξεων διοχετεύεται στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου περιλαμβάνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2016 για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή