Το νορβηγικό ταμείο μειώνει επενδύσεις στη Βρετανία

Το νορβηγικό ταμείο μειώνει επενδύσεις στη Βρετανία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο εκτός Βρετανίας θύμα του Brexit είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, καθώς αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αξία κατά 5% την αξία των τοποθετήσεών του στη Γηραιά Αλβιώνα, επικαλούμενο την αστάθεια και την αβεβαιότητα που επικράτησε μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το εν λόγω Ταμείο είχε επιχειρήσει να επωφεληθεί από τυχόν θετικές εξελίξεις οφειλόμενες στο Brexit, καθώς μετά το δημοψήφισμα αγόρασε ακίνητα στο Λονδίνο, καταβάλλοντας 124 εκατ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 143 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο διαθέτει κεφάλαια ύψους 890 δισ. δολάρια από τα έσοδα του πετρελαίου, αλλά έχει σχεδόν το 25% των τοποθετήσεών του στη Βρετανία, με το 16% του συνόλου στο Λονδίνο. Οπως τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή του, μετά την υποβάθμιση μειώθηκαν κατά 1,4% οι αποδόσεις των επενδύσεών του στο σύνολο του χαρτοφυλακίου του συμπεριλαμβανομένων των τοποθετήσεών του στη Βρετανία. Εξάλλου, μετά το δημοψήφισμα μεσολάβησαν μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που μείωσαν τις αποδόσεις κατά ακόμη 1,6%. Το αποτέλεσμα ήταν το β΄ τρίμηνο να παρουσιάσει μια μικρή απόδοση μόλις 1,3%. Μιλώντας στους Financial Times, ο Τροντ Γκράντε, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού Ταμείου, τόνισε πως παρά την υποβάθμιση εκτιμά ότι «είναι υπερβολικά νωρίς για να υποθέσει κανείς ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπος του Brexit».

Δεν ήταν ευκαιρία

Στις αγορές ακινήτων που πραγματοποίησε μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος, το νορβηγικό Ταμείο εξασφάλισε έκπτωση 15%, καθώς τα ακίνητα ανήκαν στο fund Aberdeen Asset Management που δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επενδυτών του. Οπως, όμως, παραδέχθηκε ο κ. Γκράντε, τώρα δεν θεωρεί πως το αποτέλεσμα του Brexit αποτέλεσε ευκαιρία για το νορβηγικό Ταμείο. Σημειωτέον ότι την καλύτερη απόδοση από όλο το χαρτοφυλάκιό του σημείωσαν τα ομόλογα που απέφεραν κέρδη ύψους 2,5% με τις μετοχές να αποδίδουν 0,7%. Σε ό,τι αφορά γενικά τις επενδύσεις του σε περιουσιακά στοιχεία, οι αποδόσεις ήταν αρνητικές και συγκεκριμένα -1,4%. Παράλληλα, όμως, το νορβηγικό Ταμείο αντιμετωπίζει την πρώτη ανάληψη κεφαλαίων στα 20 έτη ιστορίας του. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, που σύμφωνα με το καταστατικό του δικαιούται ετήσια ανάληψη του 4% της αξίας του για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της χώρας, το β΄ τρίμηνο άντλησε από τα κεφάλαιά του 24 δισ. νορβηγικές κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 2,6 δισ. ευρώ.

Εντός Βρετανίας, πάντως, πολλά επενδυτικά ταμεία έχουν πληγεί εξαιτίας του Brexit και έχουν υποβαθμίσει την αξία των επενδύσεών τους. Ενας σημαντικός αριθμός από αυτά προχώρησαν σε υποβαθμίσεις ώστε να ανταποκρίνεται η αξία των επενδύσεών τους στην αξία των εμπορικών ακινήτων. Επιπλέον έξι funds με τοποθετήσεις αξίας άνω των 15 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 17,3 δισ. ευρώ, αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους για να ανακόψουν τη μαζική έξοδο των επενδυτών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή