Στην Κριμαία ο Βλαντιμίρ Πούτιν για συμβούλιο ασφαλείας

Στην Κριμαία ο Βλαντιμίρ Πούτιν για συμβούλιο ασφαλείας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ. Στην Κριμαία έφθασε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, για να προεδρεύσει σύσκεψης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και να επισκεφθεί συνέδριο οργανώσεων νεολαίας, λίγες ημέρες αφότου κατηγόρησε το Κίεβο για απόπειρα ένοπλης εισβολής στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία χερσόνησο. Εκεί, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα εγκαταλείψει την επιθετική της πολιτική και ότι «η λογική θα πρυτανεύσει».

Στο μεταξύ, κανένα λόγο άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας δεν βλέπει η Αγκελα Μέρκελ, καθώς η Μόσχα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, όπως υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε χθες στον γερμανικό Τύπο. «Η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει σε αυτή την παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της. Εργαζόμαστε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να εξασφαλίσουμε την τήρηση της “εκεχειρίας του Μινσκ” από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές», είπε η κ. Μέρκελ.

Τον Ιούνιο, η Ε.Ε. συμφώνησε στην παράταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της άμυνας, μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όμως, επεσήμανε πρόσφατα ότι Ρωσία και Ουκρανία δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο στις πρόσφατες συνομιλίες τους, με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Την ίδια ώρα, η ολλανδική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες ότι το αρχικό πόρισμα της έρευνας για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2017, με 298 νεκρούς, θα κοινοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα. Το πόρισμα αναμένεται να αποκαλύψει το ακριβές σημείο από όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος που κατέρριψε το Boeing 777.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή