Plan B με άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα

Plan B με άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μπορεί επισήμως η γερμανική κυβέρνηση να μη βλέπει την ανάγκη απομάκρυνσης από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, ανεπισήμως όμως προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αποτυχία του ντιλ. Σύμφωνα με non paper του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού Spiegel, το Βερολίνο προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο και δεν αποκλείει την άσκηση οικονομικών πιέσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεργαστεί στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας από κοινού με τον Frontex. Στελέχη του υπουργείου θεωρούν εαυτά υπεύθυνα για την εκπόνηση Σχεδίου Β, αφού έχουν επιφορτιστεί με την εκτίμηση του κόστους της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της στον προϋπολογισμό. Οι συντάκτες του ντοκουμέντου περιγράφουν ως «εντελώς ασαφείς» τις εξελίξεις στην Τουρκία και πιστεύουν ότι ενδέχεται να ανακύψει «νέα ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ηδη καταγράφονται προβλήματα και, αν όντως αποτύχει η συμφωνία, θα πρέπει να φυλαχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα, σημειώνεται στο χαρτί. Οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής, να καταγράφονται και να διανέμονται με ποσοστώσεις στις χώρες μέλη. Για αυτό τον λόγο απαιτείται η συνεργασία της Ελλάδας, «ακόμη και με την άσκηση οικονομικών πιέσεων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τριβές Βερολίνου – Αγκυρας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τριβές μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, με αφορμή την απόρρητη έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης που χαρακτήριζε την Τουρκία «πλατφόρμα δράσης» για ριζοσπαστικές, ισλαμιστικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής – έκθεση που δημοσιοποιήθηκε ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το αριστερό κόμμα Die Linke. Με συνέντευξή της στη δημόσια ραδιοφωνία της Γερμανίας, η εκπρόσωπος του κόμματος Σεβίμ Ντάγκντελεν χαρακτήρισε «απολύτως γελοίο» τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι το Die Linke υποστηρίζει την «τρομοκρατία» και δυσφημεί συστηματικά την Τουρκία.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το κύμα διώξεων εναντίον υποστηρικτών του ισλαμικού δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Χθες συνελήφθησαν 74 πανεπιστημιακοί, η πλειονότητα των οποίων εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Σελτζούκ του Ικονίου. Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 29 επιθεωρητές της δημόσιας υπηρεσίας επίβλεψης του τραπεζικού συστήματος BDDK, οι οποίοι κατηγορούνται για «παράτυπες έρευνες» εις βάρος δημοσίων ιδρυμάτων και επιχειρηματιών. Τέλος, συνεχίζονται οι συλλήψεις επιχειρηματιών που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση του Γκιουλέν. Οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στην τουρκική συνομοσπονδία επιχειρηματιών και βιομηχάνων Tuskon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή