Σημαντικές επενδύσεις εισηγμένων εντός και εκτός ελληνικών συνόρων

Σημαντικές επενδύσεις εισηγμένων εντός και εκτός ελληνικών συνόρων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικές εξελίξεις δρομολογούνται σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες το τελευταίο τετράμηνο του 2016, οι οποίες τολμούν να κινούνται αντίθετα στην υφεσιακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την κάθετη πτώση της καταναλωτικής δαπάνης. Για παράδειγμα, η εταιρεία Σαράντης θα συνεχίσει την πολιτική επέκτασης μέσω της εξαγοράς νέων επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου δραστηριοποιείται, ενώ εξετάζονται και περιπτώσεις εγχώριων επιχειρήσεων, εφόσον κριθούν ότι θα ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς της επιχείρισης.

O όμιλος Σαράντη είχε άνοδο 67% στα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2016, και αυτό, όπως αναφέρει ο όμιλος, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου και την ικανότητά του να ξεπερνά τις αντιξοότητες στο επιχειρηματικό περιβάλλον. H διοίκηση του ομίλου δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσω εξαγορών μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Eλλάδα, όπου οι πωλήσεις του παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο, της τάξης του 6,89%, το 2015. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας Σαράντης, στο στόχαστρο θα μπουν εταιρείες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κεφαλαιακά προβλήματα, διαθέτουν όμως συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι το ισχυρό brand name, το δίκτυο, η τεχνογνωσία και μπορούν να αναπτυχθούν.

Στην τσιμεντοβιομηχανία

Η τσιμεντοβιομηχανία Tιτάν έχει βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιακή της διάρθρωση. Oι πωλήσεις του ομίλου στα χρόνια της ύφεσης είναι υψηλότερες σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησής του, εκτός της Eλλάδας.

O όμιλος βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο υλοποίησης αναπτυξιακού επενδυτικού προγράμματος, ύψους 350 εκατ. ευρώ. H πρόσφατη εξαγορά του 50% της βραζιλιάνικης Cimento Apodi ήταν η πρώτη επενδυτική κίνηση στο πλαίσιο μιας στρατηγικής επέκτασης σε χώρες-αγορές που δεν διαθέτει παρουσία.

Ο όμιλος Fourlis προσδοκά σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Sofia Ring Mall, που έχει δημιουργήσει στη Σόφια της Βουλγαρίας και τον προσεχή Νοέμβριο συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας στη γειτονική χώρα. Πριν από ένα μήνα, μάλιστα, το εμπορικό κέντρο της Fourlis προσέθεσε έναν ακόμη σημαντικό πελάτη, το σούπερ μάρκετ Lidl, το οποίο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την επισκεψιμότητά του. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προετοιμάζεται για την άντληση κεφαλαίων μέχρι 30 εκατ. ευρώ μέσω της νέας αγοράς εταιρικών ομολόγων που λειτουργεί στο Χρηματιστήριο από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο όμιλος Jumbo επιδιώκει την επέκταση του δικτύου σε σημεία όπου δεν έχει ακόμη παρουσία, με την προσθήκη νέων καταστημάτων τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016, ο όμιλος στοχεύει να θέσει σε λειτουργία τρία νέα υπερκαταστήματα Jumbo, ένα στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία, ενώ αναμένεται η επέκταση της σύμβασης εμπορικής συνεργασίας με τον ανεξάρτητο πελάτη Kid Zone Sh.p.k, εκτός από Αλβανία και Κόσσοβο, και για τη Βοσνία.

Τέλος, τα Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική της Viohalco S.A., προσβλέπουν στην ανάληψη νέων έργων στη διεθνή αγορά (π.χ. μεγάλα έργα που αναμένονται στο εξωτερικό σε διάφορους τομείς, όπως υπόγειες διασυνδέσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και υψηλές επενδύσεις που προβλέπονται στα δίκτυα οπτικών ινών).

Σημαντικά έργα έχουν αναληφθεί και φέτος, με πιο πρόσφατη περίπτωση τρία συμβόλαια που υπεγράφησαν στη Δανία με τον ΑΔΜΗΕ της χώρας, που είναι η Energinet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή