Εξετάζεται η άσκηση δίωξης κατά των κολυμβητών

Εξετάζεται η άσκηση δίωξης κατά των κολυμβητών

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι τέσσερις ώρες αφού εξαναγκάστηκαν να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος που θα τους μετέφερε στις ΗΠΑ, προκειμένου να καταθέσουν στην αστυνομία στοιχεία για τη ληστεία της οποίας είχαν πέσει θύματα, οι δύο Αμερικανοί κολυμβητές που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου πήραν τον δρόμο για το σπίτι τους.

Αυτό συνέβη λίγες μόνον ώρες αφού η αστυνομία του Ρίο ανακοίνωσε ότι ο Ράιαν Λόκτι και οι τρεις συναθλητές του τελικά δεν έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας όπως είχαν ισχυριστεί.

Αντιθέτως, οι άνδρες φαίνεται ότι επέστρεφαν μεθυσμένοι στο Ολυμπιακό Χωριό όταν έσπασαν τη θύρα της τουαλέτας ενός βενζινάδικου στο οποίο είχαν σταματήσει και συνεπλάκησαν με τον ένοπλο φρουρό του προτού τελικά πληρώσουν τη ζημιά που προκάλεσαν και φύγουν.

Η υπόθεση που μονοπώλησε το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων, στο πλαίσιο πάντα των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί πραγματική αισχύνη για την αμερικανική ολυμπιακή ομάδα, αλλά και ένα σημαντικό πλήγμα σε μια χώρα που κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες παρά τις έντονες ανησυχίες που διατυπώθηκαν για την εγκληματικότητα και την ασφάλεια των θεατών και των αθλητικών ομάδων.

«Καμία ληστεία δεν διαπράχθηκε εναντίον αυτών των αθλητών. Δεν είναι τα θύματα των εγκληματικών πράξεων που κατήγγειλαν», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αστυνομίας Φερνάντο Βελόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Καθώς την Πέμπτη το βράδυ οι αθλητές Γκάναρ Μπενζ και Τζακ Κόνγκερ επιβιβάζονταν στο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στα σπίτια τους, ο δικηγόρος τους προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη διήγηση του Λόκτι και ότι κατέθεσαν στην αστυνομία μόνον ως αυτόπτες μάρτυρες, τονίζοντας ότι οι νεαροί δεν είχαν καταθέσει ψέματα.

«Εγγύηση» 11.000 δολαρίων

Ενας ακόμη εμπλεκόμενος κολυμβητής, ο Τζέιμς Φέιγκεν, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να καταβάλει 11.000 δολάρια σε βραζιλιάνικη φιλανθρωπική οργάνωση προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του, χωρίς, ωστόσο, να γίνει γνωστό πότε θα συμβεί αυτό.

Πάντως, η αστυνομική διερεύνηση του συμβάντος φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και η αστυνομία εξετάζει κατά πόσο θα ασκηθούν διώξεις εναντίον των Αμερικανών αθλητών για ψευδή καταγγελία συμβάντος και καταστροφή ξένης περιουσίας, αδικήματα που επισύρουν ποινή εξάμηνης φυλάκισης ή την επιβολή χρηματικού προστίμου. Ολα ξεκίνησαν όταν ο Λόκτι δήλωσε ότι, μαζί με τους Κόνγκερ, Μπενζ και Φέιγκεν, έπεσε θύμα ληστείας από κάποιον ένοπλο λίγο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων κολύμβησης. Ωστόσο, η αστυνομία δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς των τεσσάρων και άρχισε να ερευνά την υπόθεση.

Οπως αποδεικνύεται από το βίντεο του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, οι αθλητές κατέστρεψαν κάποιους χώρους πρατηρίου καυσίμων με αποτέλεσμα να συμπλακούν με τους υπαλλήλους του.

Ειδικότερα στο βίντεο φαίνεται ένας από τους αθλητές να ξεκολλάει μία πινακίδα από τον τοίχο του πρατηρίου και να την πετάει κάτω αλλά και να σπάνε μία σαπουνοθήκη, έναν καθρέπτη και μία πόρτα. Οι υπάλληλοι του πρατηρίου καταφθάνουν τρέχοντας προς τη μεριά των Αμερικανών αθλητών. Φαίνονται να συζητούν όταν οι Αμερικανοί μπαίνουν στο ταξί τους και φεύγουν. Σε μία άλλη σκηνή, οι αθλητές εμφανίζονται να σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους και αργότερα να κάθονται στο έδαφος.

Μετά σηκώνονται πάλι και φαίνεται να δίνουν κάτι στους υπαλλήλους του πρατηρίου, κατά πάσα πιθανότητα χρήματα. Παρότι στο βίντεο δεν φαίνονται όπλα, αξιωματούχος της αστυνομίας, μιλώντας ανωνύμως, τόνισε ότι οι δύο υπάλληλοι του πρατηρίου έστρεψαν τα όπλα τους κατά των Αμερικανών αθλητών, χωρίς ωστόσο να επιδείξουν βίαιη συμπεριφορά.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, αρχικά οι αθλητές δεν κατάφεραν να δώσουν κατάθεση επειδή ήταν μεθυσμένοι. Και, όπως επισήμανε στέλεχος της αστυνομίας, οι υποψίες εις βάρος τους κλιμακώθηκαν όταν, παρότι είχαν καταγγείλει ληστεία, γύρισαν στο Ολυμπιακό Χωριό φορώντας τα ρολόγια τους.

Ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια Ντέιβιντ Φλάισερ επισημαίνει ότι το περιστατικό «άγγιξε» ένα ευαίσθητο νεύρο στη Βραζιλία εξαιτίας της ιστορίας της χώρας αλλά και της πληθώρας εγκλημάτων που γίνονται από άτομα τα οποία υποδύονται ότι είναι αστυνομικοί.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι καθώς οι Αμερικανοί αθλητές εγκατέλειπαν το αστυνομικό τμήμα χθες, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί τους φώναζε «ψεύτες» και «ντροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή