Στ. Κοντονής: «Κάλπικο πρωτάθλημα»

Στ. Κοντονής: «Κάλπικο πρωτάθλημα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «κάλπικο πρωτάθλημα, που, με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ και όσων στηρίζουν τις παράνομες μεθοδεύσεις της, αποτελεί την απόλυτη φαρσοκωμωδία, εξευτελίζοντας διεθνώς τη χώρα», έκανε λόγο χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε «μερίδα ιδιοκτητών ΠΑΕ, που επιμένουν στην έναρξη του πρωταθλήματος».

Στη δήλωση του υφυπουργού, που έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος τουλάχιστον μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, για λόγους «δημόσιας τάξης», γίνεται λόγος για «ανεξήγητη εμμονή μερίδας ιδιοκτητών ΠΑΕ στην έναρξη ενός κατ’ ευφημισμού επαγγελματικού πρωταθλήματος, το οποίο στερείται εξ ορισμού θεσμικής νομιμοποίησης, δεν διαθέτει το ελάχιστο νομικό υπόβαθρο και κανονιστικό πλαίσιο, και λόγω όλων αυτών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την επένδυση των μετόχων των εταιρειών που μετέχουν σε αυτό, όσο και για όσους φιλάθλους βρεθούν στα γήπεδα».

Στην ίδια δήλωση ο κ. Κοντονής υποστηρίζει ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο «α) υπάρχει κατάλυση κάθε έννοιας απονομής δικαιοσύνης, αφού τα πειθαρχικά όργανα δεν έχουν νόμιμη συγκρότηση και κάθε απόφασή τους προσβάλλεται και καθίσταται άκυρη, β) δεν υπάρχει νομιμότητα στον ορισμό των διαιτητών, καθώς το περίφημο “ισπανικό μοντέλο” διαιτησίας και τα νέα όργανα ορισμού διαιτητών δεν προβλέπονται στους κανονισμούς, γ) έξι μέλη της διοίκησης της οποίας ΕΠΟ έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με τελεσίδικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά αρνούνται προκλητικά να αφήσουν τις καρέκλες τους, νοθεύει καθημερινά και αδίστακτα το ποδόσφαιρο, παρεμβαίνοντας σε τακτικούς δικαστές, πίνακες διαιτητών και καθετί που δεν είναι υπό τον έλεγχο και την κηδεμονία της».

Επίσης κάνει αναφορά στις καταγγελίες των ίδιων των μελών της ποδοσφαιρικής κοινότητας για «εσκεμμένες στρεβλώσεις στη διαδικασία, την ισονομία και τη διαφάνεια του παιχνιδιού», στην παραίτηση του Γ. Στράτου από την προεδρία της Σούπερ Λίγκας ως αποτέλεσμα εσωτερικών αντιπαραθέσεων και, τέλος, στους οργανωμένους οπαδούς και τα συλλογικά έντυπα και ΜΜΕ «που καλλιεργούν καθημερινά το μίσος».

Η δήλωση καταλήγει με την υπόμνηση ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται “να κλείσει τα μάτια” , να αποδεχθεί τη συστηματική προσπάθεια θεσμοθέτησης της ανομίας στο ποδόσφαιρο και να διακινδυνεύσει την κοινωνική έκρηξη μέσω νέου κύκλου βίας σε αγωνιστικούς χώρους».

Οσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα, ανακοινώθηκε η σύγκληση Δ.Σ. την ερχόμενη Τρίτη με βασικό θέμα τη «συζήτηση περί της αναβολής έναρξης του πρωταθλήματος και τις ενδεχόμενες συνέπειες που απορρέουν από αυτή και τον καθορισμό των αμέσως επόμενων ενεργειών».

Το κλίμα στον συνεταιρισμό έχει αρχίσει να βαραίνει μετά την παραίτηση Στράτου, επειδή ήρε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ο Ολυμπιακός. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Χρ. Δάρας, δήλωσε την αντίθεση του συνεταιρισμού «σε οποιαδήποτε απόφαση, η οποία ανατρέπει τον αγωνιστικό και οικονομικό σχεδιασμό του πρωταθλήματος, αλλά και των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό και προκαλεί τεράστιες οικονομικές και αγωνιστικές ζημιές»

Ο Παναθηναϊκός μέσω κύκλων υποστήριξε ότι «καλά θα κάνει ο κ. Δάρας να μην ακολουθεί εντολές του ενός, να συνομιλεί και να συναποφασίζει με όλες τις ΠΑΕ και ελλείψει προέδρου, οι ενέργειες του, ως αναπληρωτή προέδρου της Super League, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές».

Λύση στο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου ίσως δοθεί με την έλευση, μία ακόμα φορά στην Αθήνα, κλιμακίου της FIFA και της UEFA που έχει προγραμματιστεί στις 29 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή