Αποψη: Αναγκαία η συναίνεση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία

Αποψη: Αναγκαία η συναίνεση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρώ ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ασυνήθιστες, αφού ο δρόμος για την ανάπτυξη γίνεται κάθε μέρα πιο απρόσιτος, γεγονός το οποίο οδηγεί σε δύσβατες ατραπούς τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και την οικονομική ομαλότητα. Aυτά τα στοιχεία, όμως, αποτελούν τον κυρίαρχο κορμό της ανάπτυξης, η απουσία των οποίων δημιουργεί ασταθές περιβάλλον για την ανάπτυξη, καθ’ όσον αυτή η ατμόσφαιρα οδηγεί στη διεύρυνση του τέρατος του πληθωρισμού και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που εξωθούν στην άνοδο σε διεθνές επίπεδο των τιμών των προϊόντων, με συνέπεια να υποχρεώνονται οι κυβερνήσεις σε αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και κυρίως σε εκείνες τις οικονομίες που έχουν οδηγηθεί σε υψηλούς δανεισμούς.

Aυτή η ατμόσφαιρα ασφαλώς υποχρεώνει τα επενδυτικά κεφάλαια να ανατρέχουν σε προγνωστικά, προκειμένου να εντοπίσουν τα στοιχεία που προσφέρουν μεσομακροπρόθεσμα την ανάπτυξη, αφού οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τέτοιες δυνατότητες, με συνέπεια το «λαμπρό» παρελθόν να έχει περιέλθει στην εποχή όπου ο «λήθαργος» κυριαρχεί.

Στη χώρα μας, πέραν όλων αυτών των δυσάρεστων στοιχείων που επηρεάζουν αρνητικά την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το γεγονός ότι η οικονομία μας βρίσκεται «περικυκλωμένη» από σημαντικά δημόσια ελλείμματα, με το σημαντικό δημόσιο χρέος, τη σπάταλη γραφειοκρατία, τις αναχρονιστικές δομές της λειτουργίας τόσο της δημόσιας οικονομίας όσο και του ιδιωτικού τομέα, την έλλειψη ανταγωνιστικής ικανότητας, την επικράτηση της αυθαιρεσίας ως κανόνα δράσεως και την αδιαφάνεια. Στοιχεία τα οποία, όπως είναι φυσικό, μας τροφοδοτούν και μας οδηγούν στην επικράτηση εφιαλτικής ανασφάλειας.

Oλες αυτές οι «δέσμες» αρνητικών στοιχείων πρέπει να καταπολεμηθούν, ώστε να προχωρήσουμε σε μία ριζική και αποτελεσματική στροφή και να συναινέσουμε όλοι στο ότι χρειαζόμαστε βαθιές αλλαγές σε όλες τις δραστηριότητές μας. Eτσι θα προσεγγίσουμε τα περιθώρια εκείνα που είναι απαραίτητα για να μας ανακουφίσουν από τις ταλαιπωρίες που κατά καιρούς ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας. Πρέπει να πάψουμε να υπολογίζουμε ότι η Παναγία… είναι Eλληνίδα και θα μας φροντίσει για να μειώσουμε την απόγνωση που μας δημιουργεί το εθνικό μας σύνθημα του «ωχαδελφισμού», το οποίο, όπως είναι φυσικό, μας οδηγεί σε συνεχή κάμψη της ανταγωνιστικότητας, στην υποχώρηση τόσο της βιομηχανικής όσο και της γεωργικής μας παραγωγής, στην εξαφάνιση των εξαγωγών, στη μείωση του τουρισμού και τώρα τελευταία στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Tομείς οι οποίοι, όπως γίνεται αντιληπτό, αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς στην οικονομική μας δραστηριότητα.

Bεβαίως, μαζί με αυτά τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούμε μέσα από τις γεμάτες ασχετοσύνη αποφάσεις και ενέργειές μας, αποκτούμε και την ιδιότητα του κριτή για την αύξηση των τιμών στα διάφορα προϊόντα, εξαιρώντας βέβαια ο καθένας μας την προσωπική του ευθύνη και συμβολή και αδιαφορούμε ότι αυτή η τακτική μας, σε κάποια επόμενη στιγμή, θα μας υποχρεώσει σε λιγότερη κατανάλωση, που θα διογκώσει όμως την αύξηση της αβεβαιότητας και τη συρρίκνωση κάθε σκέψης για αναπτυξιακές επενδύσεις.

Γι’ αυτό ίσως χρειάζεται άμεσα να φροντίσουμε να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα ανησυχητικά «ιδιώματά» μας και να προσαρμοσθούμε στην αναγκαιότητα της καθιέρωσης ριζικών αλλαγών, οι οποίες θα μας απομακρύνουν από τη δυσκολία σύγκλισης που αντιμετωπίζουμε και να στοχεύσουμε σε μία εκ βάθρων αναθεώρηση της στόχευσης της οικονομικής μας ζωής, για να μπορέσει και ο χρηματιστηριακός μας χώρος να ενσωματωθεί σε αναπτυξιακή πορεία, που τόσο άμεσα χρειαζόμαστε να αποκτήσουμε.

* Ο κ. Αναστάσιος Σιαφάκας είναι τέως χρηματιστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή