Οι «κρυμμένοι πρωταθλητές» της Ευρώπης

Οι «κρυμμένοι πρωταθλητές» της Ευρώπης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυμμένες επενδυτικές ευκαιρίες και υψηλές αποδόσεις προσφέρει η κατηγορία των περιφερειακών εμπορικών κέντρων της Ευρώπης, δηλαδή ακίνητα που βρίσκονται σε πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων.

Σε σχετική έρευνα, η εταιρεία Triuva κατέγραψε τις επιδόσεις των εμπορικών κέντρων σε 548 ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου μεγέθους, όπως π.χ. η Λυών στη Γαλλία ή το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Στο πλαίσιο αυτό προέκυψαν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι πάνω από 100 από τα εν λόγω περιφερειακά εμπορικά κέντρα παρουσιάζουν υψηλότερο επίπεδο πωλήσεων και επισκεψιμότητα (αναλογικά με τους κατοίκους) σε σχέση με τα αντίστοιχα ακίνητα σε μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μιλάνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά κανόνα, οι επενδυτές εστιάζουν στις εν λόγω μεγαλουπόλεις, αγνοώντας τα κέντρα που βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις, παρότι, όπως προκύπτει, πιθανώς να προσφέρουν τελικά υψηλότερες αποδόσεις, ιδίως αν συνεκτιμηθεί και το ότι το κόστος τους είναι χαμηλότερο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο τζίρος των εν λόγω κέντρων διαμορφώθηκε σε 9,5 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσον όρο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μέγεθος σχεδόν διπλάσιο (κατ’ αναλογία) σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις.

Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να θεωρήσει τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων «κρυμμένους πρωταθλητές» της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων. Μάλιστα, αυτό αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι οι αποδόσεις τους παραμένουν σαφώς υψηλότερες σε σχέση με το 2007, ενώ είναι και αισθητά υψηλότερες των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα αγοράς, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Για παράδειγμα, οι τιμές των ενοικίων στο Ινσμπρουκ αυξήθηκαν κατά 10% τον τελευταίο χρόνο, τη στιγμή που στην Κατάνια της Ιταλίας σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή