«Μεταναστεύουν» από το Λονδίνο αναζητώντας φθηνότερες κατοικίες σε άλλες πόλεις

«Μεταναστεύουν» από το Λονδίνο αναζητώντας φθηνότερες κατοικίες σε άλλες πόλεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και δυσκολότερη είναι η απόκτηση κατοικίας στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς το πολύ υψηλό κόστος λειτουργεί αποτρεπτικά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης, οι αγοραστές πρώτης κατοικίας στη χώρα είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία σε σύγκριση με τα προηγούμενα 20 χρόνια, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 33 χρόνια, από 30 πριν από δύο δεκαετίες. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα αφορά πλέον νέα ζευγάρια παρά εργένηδες, και μάλιστα σε αναλογία 80%-20%, δείγμα του ότι χρειάζονται πλέον εισοδήματα δύο ανθρώπων για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει ακίνητο στη χώρα, ιδίως στο Λονδίνο, όπου οι τιμές είναι οι υψηλότερες σε όλη τη χώρα.

Μια ζωή στο νοίκι

Αλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα προκύπτει από όσους νοικιάζουν, καθώς περιορίστηκε το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να αγοράσουν το δικό τους ακίνητο στο μέλλον. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των ενοικιαστών που προβλέπουν ότι θα γίνουν ιδιοκτήτες σύντομα, μειώθηκε στο 57%, έναντι 61% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Είναι η πρώτη ετήσια πτώση που καταγράφεται από την περίοδο 2006-2007 και μετά, δείγμα της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά κατοικίας και ιδίως σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από έτερη σχετική ανάλυση της εταιρείας Humberts, το 2015 αποχώρησαν από τη βρετανική πρωτεύουσα 280.000 άνθρωποι, 3% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2014, με πολλούς εξ αυτών να είναι νέοι σε ηλικία. Συγκεκριμένα, με βάση και στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, το 26% των ανθρώπων που μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας ήταν ηλικίας από 20 έως 29 ετών, ενώ ένα επιπλέον 23% εκείνων που επέλεξαν κατοικία εκτός του Λονδίνου ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 39 ετών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο βασικός λόγος της μετεγκατάστασης σε άλλες πόλεις είναι το κόστος στέγασης, μιας και η μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου στο Λονδίνο είναι διπλάσια του εθνικού μέσου όρου, καθώς ανέρχεται σε περίπου 565.000 ευρώ έναντι 268.000 ευρώ.

Στο Μπέρμιγχαμ

Ως εκ τούτου, αρκετοί νέοι επαγγελματίες επιλέγουν να δαπανήσουν τις αποταμιεύσεις τους εκτός Λονδίνου, σε πόλεις όπου με τα χρήματα που έχουν να διαθέσουν, μπορούν να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερο σπίτι συγκριτικά με τη βρετανική πρωτεύουσα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε νέες οικογένειες, που διαπιστώνουν ότι η ζωή στο Λονδίνο είναι ασύμφορη. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πρώτη πόλη σε δημοφιλία για όσους αποχωρούν από το Λονδίνο είναι το Μπέρμιγχαμ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με τις τιμές των κατοικιών να είναι σχεδόν μισές σε σύγκριση με τη βρετανική πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή