Τα Σαββατιάτικα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νότιοι όχι, μεσογειακοί ναι

Πρόσεχε τι εύχεσαι, λέει το γνωστό ρητό. Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός ανέμενε πραγματική ανταπόκριση όταν ανακοίνωνε ότι θα καλούσε τους ηγέτες έξι χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου. Το λέω επειδή οι επίσημες ενέργειες έγιναν μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση. Μαθαίνω, όμως, ότι την πρόσκληση αποδέχθηκαν και ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι και ο Αντόνιο Κόστα και ο Τζόζεφ Μούσκατ και ο Νίκος Αναστασιάδης (δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς) και ο Μαριάνο Ραχόι. Υποθέτω ότι αυτός είναι ο λόγος που οι πηγές μου σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται για συμμαχία του Νότου, αλλά για… μεσογειακή συμμαχία. Κοινώς, ότι δεν πρόκειται για αντιγερμανικό τόξο, αλλά για σχήμα που έχει γεωπολιτική βάση. Δεν νομίζω η Μέρκελ να έχει την ίδια άποψη. Και είναι προφανές ότι ο Φρανσουά έχει βάλει το χεράκι του για να βοηθήσει τον «φίλο» Αλέξη…

Συμπαράσταση στην Εκκλησία

Απρόσμενοι σύμμαχοι προέκυψαν στον Αρχιεπίσκοπο με αφορμή την επίθεση στο προαύλιο της Ιεράς Συνόδου. Δεν αναφέρομαι στο Μαξίμου, αλλά σε τρεις επιστολές που πληροφορούμαι ότι έλαβε ο κ. Ιερώνυμος: Η μία ήταν από τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μωυσή Κωνσταντίνη. Οι άλλες δύο από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης και από το Σωματείο Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας. Και οι τρεις αποδοκίμαζαν τη βία και διαμήνυαν ότι η επίθεση σε ιερό χώρο είναι επίθεση εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας όλων. Είναι η πρώτη φορά που δηλώνουν την πλήρη στήριξή τους στην Εκκλησία το ΚΙΣ και τα δύο σωματεία μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων της Θράκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοί που δεν συμπαραστάθηκαν είναι οι γνωστοί τουρκοδίαιτοι που ασχολούνται νυχθημερόν με το κυνήγι των γκιουλενιστών στη Θράκη.

Οδηγός επιβίωσης στην Πειραιώς

Η επανάσταση φεύγει, το πρωινό με σαμπάνια έρχεται. Στην περίπτωση των νεοδημοκρατών που μετακόμισαν στο Μοσχάτο, ισχύει ακριβώς το αντίθετο από την περίφημη αποστροφή του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Η σαμπάνια, το σούσι και, τέλος πάντων, οτιδήποτε γκουρμέ απομακρύνεται, η μπουγάτσα έρχεται. Ως εκεί έχει φθάσει η μέχρι στιγμής επιτόπια έρευνα στελεχών της Ν.Δ. στο 62 της οδού Πειραιώς, πέριξ του οποίου έχει εντοπιστεί ένα μπουγατσάδικο. Μαθαίνω, δε, ότι την πρώτη μέρα της επίσημης εγκατάστασης στα νέα γραφεία, διάφοροι έβγαλαν τη μέρα με κράκερ και γκοφρέτες. Πάντως, μου φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει το σοκ πολλών στελεχών με το προφίλ της συνοικίας. Αυτό, μαζί με το βιομηχανικό ντεκόρ και τη θέα προς το φουγάρο του Κεραμεικού από τον τρίτο όροφο του κτιρίου, όπου και το γραφείο του.

Το «πουλέν» και το χάος

Ως γνωστόν, νικητής σε μια μάχη βγαίνει αυτός που ελέγχει το χάος. Στη μάχη του προσφυγικού, κανένας δεν ελέγχει τίποτα. Πολύ περισσότερο ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος ορίστηκε γ.γ. Διαχείρισης του Προσφυγικού μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Εκτοτε έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάκιστη εικόνα στους Ευρωπαίους. Αρμόδιοι παράγοντες στις Βρυξέλλες καθώς και οργανώσεις και ΜΚΟ τού αποδίδουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη χαοτική διαχείριση. Ο κ. Μουζάλας εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων. Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο λόγος που οι σχέσεις του με το άλλοτε «πουλέν» του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκονται στο μηδέν. Ή αν ευθύνεται το ότι ο Βουδούρης μοιάζει να υποκινεί μέρος του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού με αφορμή δηλώσεις του, όπως η συγγνώμη που ζήτησε από τον Νίκο Δένδια. Ολ’ αυτά τα γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Μένει να φανεί εάν θα τον αντικαταστήσει ή εάν θα κάνει ό,τι κάνει και με άλλα στελέχη που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους: τα αφήνει στη θέση τους.

Περιμένοντας τον Γκοντό

Εντελώς αναίμακτα έληξε το θέμα του νέου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το σημειώνω, επειδή με τόσες κυβερνητικές κραυγές κατά του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον φοβούνταν ότι η Αθήνα μπορεί να δημιουργούσε θέματα στη διαπίστευσή του. Τελικά δεν άνοιξε μύτη. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Ντένις Μπότμαν είχε έρθει στην Αθήνα στις αρχές Αυγούστου για να ψάξει για σπίτι. Ο Ολλανδός δεν αναμένεται να ξανάρθει πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οταν εγκατασταθεί, θα περιμένει κι αυτός τον Γκοντό, όπως όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της αξιολόγησης, για να δει εάν, πότε και πώς θα υπάρξει ολική επαναφορά του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μένει ο Κουμουτσάκος

Θα πρέπει να περιμένουν όσοι ήθελαν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και διέρρεαν οι ίδιοι πως ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα αντικατασταθεί από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Ο Κουμουτσάκος όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά θα ενισχυθεί με επιτελείο νέων προσώπων. Και μάλιστα πριν από τη ΔΕΘ. Δύσκολοι καιροί για Ιζνογκούντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή