«Πολιτική δίωξη για το θεαθήναι»

«Πολιτική δίωξη για το θεαθήναι»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άσκηση δίωξης κατά του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου (φωτ.) εξακολουθεί να προκαλεί επικριτικά σχόλια στο εξωτερικό. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει την παραπομπή «δίκη για το θεαθήναι». «Η Αθήνα χρειάζεται έναν ένοχο για την κρίση των τελευταίων ετών και τώρα η εισαγγελία κινεί τις διαδικασίες κατά του Ανδρέα Γεωργίου (…). Η Ελλάδα οδεύει προς μια πολιτική δίκη που αφορά στη δημοσιοποίηση των καταστροφικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2009», λέει η γερμανική εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι «η λαϊκίστικη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει απροκάλυπτα πόσο πολύ εργάζεται στην κατεύθυνση της συστηματικής κατάληψης όλων των θέσεων ισχύος στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαιοσύνης που ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση». Και επειδή το πρόβλημα της FAZ δεν είναι το πόσο τριτοκοσμική θέλει να εμφανίζεται η χώρα μας, καταλήγει: «Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κινδυνεύει με έως και 10 χρόνια φυλάκιση. Οι διεθνείς πιστωτές των Ελλήνων, από την πλευρά τους, κινδυνεύουν να χάσουν μια αξιόπιστη στατιστική βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας». Με άλλα λόγια, η FAZ προαναγγέλλει τη στάση των πιστωτών και αναφέρει και τη νομιμοποιητική βάση της στάσης που θα κρατήσουν. Για να παίρνετε δάνεια πρέπει να έχετε τουλάχιστον αξιόπιστα στατιστικά…

Aπομένουν ακόμη 5 εμποροβιομηχανικές εταιρείες σε σύνολο 9 με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που δεν έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2016. Εχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα η Coca-Cola HBC, o OTE, ο Τιτάνας και η Jumbo. Aκολουθούν τα ΕΛΠΕ που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου στις 25 Αυγούστου και έπεται στις 29 Αυγούστου η Motor Oil. Στις 30 Αυγούστου είναι η σειρά του ΟΠΑΠ και μέσα στον Σεπτέμβριο ακολουθούν Folli Follie (15/9) και Εθνική Πανγαία (23/9).

Ανακοινώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τα οποία προκύπτει ότι τον Ιούλιο υπήρξε «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το «μαξιλάρι» που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους έξι μήνες. Κι όταν αυτό επισημαίνεται από τα ΜΜΕ, θυμώνουν και σπαταλούν εργατοώρες για να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία, που δήθεν αποκαλύπτουν την υποτιθέμενη παραπληροφόρηση, επιβεβαιώνοντας απλώς την «τρύπα». Μακάρι αυτό να αλλάξει και ο προϋπολογισμός να μην έχει αποκλίσεις. Αλλά αυτό δεν θα επιτευχθεί με σκιαμαχίες. Αν θέλουν στην κυβέρνηση, μπορούν να φέρουν επιτέλους το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που το έχουν προαναγγείλει δεκάδες φορές, ως απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή. Ιδού πεδίον δόξης…

Θέμα χρόνου οι αλλαγές

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ζήτημα της νέας διοίκησης του ομίλου Πειραιώς και φαίνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα επιλεγούν τα νέα πρόσωπα που θα ηγηθούν της διοίκησης του ομίλου. Τόσο η τράπεζα όσο και οι εποπτικές αρχές επιθυμούν οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν γρήγορα, καθώς το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλούς μήνες. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας εξετάζεται και ο Σπύρος Παπασπύρου, που σήμερα είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος με μακρά προϋπηρεσία στον όμιλο. Για τη θέση του προέδρου μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο καθηγητής Πλούταρχος Σακελλάρης, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Στρατηγική για την Ανάπτυξη αργεί όσο και η ανάπτυξη

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση την πολυαναμενόμενη Στρατηγική για την Ανάπτυξη. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η στήλη, αυτό που θα είναι έτοιμο δεν θα είναι το οριστικό σχέδιο, αλλά ένα προσχέδιο, προκειμένου απλώς να ικανοποιηθεί –έστω και με καθυστέρηση– η σχετική υποχρέωση που έχει η χώρα, όπως αυτή απορρέει από το τρίτο μνημόνιο. Αντίθετα με ό,τι ίσως θα ανέμενε κάποιος, το προσχέδιο αυτό δεν θα είναι έτοιμο στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί ταυτόχρονα ή λίγο μετά τον ορισμό των μελών του Αναπτυξιακού Συμβουλίου. Στόχος της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η ανάπτυξη της έρευνας και η καινοτομία. Επίσης προβλέπεται να περιλαμβάνει επιμέρους προτεραιότητες για την ανάπτυξη των κλάδων του τουρισμού, των μεταφορών, των φαρμακευτικών προϊόντων, της γεωργίας και των logistics. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Στρατηγική για την Ανάπτυξη έπρεπε, βάσει του μνημονίου, να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Καθώς φαίνεται, στην κυβέρνηση σκέφθηκαν ότι μιας και η ανάπτυξη δεν έχει έρθει για χρόνια, δεν πειράζει η στρατηγική για την ανάπτυξη να αργήσει να φτάσει μερικούς μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή