Στάση αναμονής λόγω της δεύτερης αξιολόγησης κρατούν τα hedge funds

Στάση αναμονής λόγω της δεύτερης αξιολόγησης κρατούν τα hedge funds

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα hedge funds συνεχίζουν να διατηρούν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικές μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά δεν ενισχύουν την παρουσία τους. Τηρούν θέση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Η πιο πρόσφατη μεταβολή στα μετοχολόγια των εισηγμένων ήταν η απόκτηση του 51% του ΟΛΠ από την Cosco.

Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, σήμερα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά περί τα 220 hedge funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι του John Paulson, που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, της Fidelity, της Fairfax, της BlackRock, της Fosun, της York Global Finance κ.ά. Αξιοσημείωτη είναι η και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και

Ανάπτυξης (EBDR) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης με ποσοστό 15%.

Σε ελληνικές εταιρείες

Στον ΟΠΑΠ έχουν σήμερα μετοχική παρουσία η Fidelity και η Baupost Group με ποσοστό αντίστοιχα 5% και 5,19%. Στην εισηγμένη Λάμψα, που ελέγχει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, συμμετέχει με ποσοστό 5,6% η JP Morgan Private Bank. Στη ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό 13,80% το ξένο fund Silchester, ενώ στα Ελληνικά Χρηματιστήρια έχουμε τη συμμετοχή τριών ξένων funds (The Lonndon Amsterdam 5,01%, Goldman Sachs 6,33%, Franklin Templeton 5,16%). Στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης) παραμένει με ποσοστό 5,01% ο γαλλικός οίκος Suez Env, ενώ στον Μυτιληναίο η Fairfax κατέχει το 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στον Φουρλή συμμετέχει η FIL με ποσοστό 5,51%, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Properties καταγράφεται η παρουσία των ξένων επενδυτικών σχημάτων Wellington Management 11,160% και Fairfax 61,980%. Στη Folli Follie Group παραμένουν χωρίς αλλαγή τα ποσοστά της Fosun (13,890%) και της Fidelity (5,93%). Στο μετοχικό κεφάλαιο του Jumbo η FMR LLC ελέγχει το 13,180% και το Capital Group κατέχει το 5,05%. Ακόμη στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development συμμετέχει η Blackstone με ποσοστό 16,61%. Ουσιαστικά, η σταδιακή επάνοδος των hedge funds στο Χρηματιστήριο άρχισε να συντελείται από τον Νοέμβριο του 2012, μολονότι εκείνη την περίοδο η χώρα μας απειλείτο με έξοδο από την Ευρωζώνη λόγω της καθυστέρησης στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αλλωστε, όπως τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποι των ξένων οίκων, «ο χρόνος της αποεπένδυσης αργεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού δεν έχουν ωριμάσει οι επενδύσεις μας και δεν έχουμε εισπράξει τις υπεραξίες που είχαμε θέσει όταν ξεκινούσε η αθρόα συμμετοχή μας στην Αθήνα το 2012».

Αυτή τη στιγμή τα ξένα σχήματα έχουν αναστείλει τις επενδυτικές τους κινήσεις, αφού αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Το county risk έχει επισκιάσει κάθε επενδυτική πρόθεση, αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να λάβει η χώρα μας και τα υπόλοιπα κεφάλαια που έχουν προκύψει από τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση και ύστερα θα δούμε νέο κύκλο δραστηριότητας των ξένων επενδυτικών σχημάτων. Τα hedge funds, μετά την αγελαία έξοδό τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2009, λόγω της ύφεσης που ξεκινούσε, επαναξιολόγησαν τη στρατηγική τους και από τις αρχές του 2012, με προσεκτικές κινήσεις, άρχισαν να χαρτογραφούν τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα έβγαιναν πρώτες από την εξαετή ύφεση, θα είχαν τις λιγότερες οικονομικές απώλειες και κυρίως θα αποτελούσαν τις ηγέτιδες δυνάμεις στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται.

Η είσοδός τους στις εισηγμένες του Ftse 25 προσέφερε ρευστότητα στις επιχειρήσεις, κυρίως όμως τους διασφάλισε «διεθνές διαβατήριο» να αναζητήσουν μέσω ομολογιακών εκδόσεων φρέσκα κεφάλαια στο εξωτερικό, τα οποία οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούσαν να καλύψουν. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή