Τουρκικά αιτήματα στη Γερμανία για 40 έρευνες και 3 εκδόσεις

Τουρκικά αιτήματα στη Γερμανία για 40 έρευνες και 3 εκδόσεις

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έστειλε στις γερμανικές αρχές αιτήματα για 40 έρευνες και τρεις εκδόσεις που συνδέονται με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα με έδρα τις ΗΠΑ τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα, το Spiegel αναφέρει ότι η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας (ΜΙΤ) ζήτησε από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας (BND) να τη βοηθήσει στη σύλληψη υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία.

Το περιοδικό, επίσης αποκαλύπτει ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία θέλει να χρησιμοποιήσει η BND την επιρροή της, για να παρακινήσει Γερμανούς βουλευτές να αναλάβουν δράση εναντίον υποστηρικτών του ισλαμιστή κληρικού με στόχο αυτοί να εκδοθούν στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος της BND δήλωσε ότι η υπηρεσία δίνει αναφορά για τις επιχειρησιακές πλευρές του έργου της μόνο στη γερμανική κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας σχολίασε ότι «δεν είναι η πολιτική μας να σχολιάζουε επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Εντούτοις αναμένουμε απ' όλους τους φίλους και συμμάχους μας να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για να λογοδοτήσουν για τα εκλήματά τους οι τρομοκράτες του κινήματος του Γκιουλέν».

Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι εντάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ερντογάν και σ' αυτούς του Γκιουλέν θα επεκταθούν στο γερμανικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή