Ανακατανομή προσφύγων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανακατανομή μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε νέα κέντρα φιλοξενίας σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας –εκτός των ακριτικών νομών, όπως ο Εβρος, και μικρών νησιών– εξετάζει η κυβέρνηση.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. «Κάποιες από τις υπάρχουσες δομές θα καταργηθούν και ο κόσμος που φιλοξενούσαν θα μεταφερθεί στις νέες. Ορισμένες από τις παλιές δομές μπορεί να κρατηθούν ως εφεδρεία», αναφέρει.

Προσθέτει ακόμη ότι αρκετές από τις παλιές δομές φτιάχτηκαν σε «καθεστώς βιασύνης» και δεν πληρούν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ, όπως λέει, οι καινούργιες δομές δεν θα είναι εξοπλισμένες με σκηνές αλλά με κοντέινερ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στεγάζουν 500 έως και 1.000 πρόσφυγες και όχι περισσότερους για «να μη δημιουργούνται μικρές πόλεις πλάι σε άλλες οικιστικές περιοχές».

Παράλληλα, ο κ. Κυρίτσης εξηγεί ότι γίνεται αυτή την περίοδο επαναξιολόγηση των δομών για να διαπιστωθεί ποιες από αυτές μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται με κάποια αναβάθμιση και ποιες πρόκειται να καταργηθούν. «Η ύπαρξη μιας πόλης επαρκούς μεγέθους κοντά στη δομή θα μπορεί να την ωφελήσει αλλά και να ωφεληθεί από αυτή», προσθέτει.

Στη Θήβα

Ηδη ένας από αυτούς τους πρώτους νέους χώρους φιλοξενίας δυναμικότητας 1.000 ατόμων πρόκειται να κατασκευαστεί στη Θήβα στο πρώην κλωστήριο Σαγίρογλου, στη θέση Χαραϊντίνη, που βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο Θηβών.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν φτάσει σε αρκετά καλό σημείο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου. Ελπίζει ότι ο νέος χώρος θα είναι καλύτερος από τις εγκαταστάσεις στη Ριτσώνα και στα Οινόφυτα, για τις οποίες κατά καιρούς έχουν διαμαρτυρηθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Εξετάζεται, πάντως, το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και το παλιό κτίριο του κλωστηρίου για να στεγάσει κόσμο. Αυτή η τοποθεσία απέχει περίπου 6 χλμ. από την πόλη της Θήβας και επιλέχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της Παρασκευής, στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται 58.123 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 27 δέχθηκαν μέσα στον Αύγουστο τον οικειοθελή επαναπατρισμό τους.

Η μεγαλύτερη σε δυναμικότητα δομή είναι αυτή του Σκαραμαγκά, όπου μένουν 3.200 άνθρωποι, ενώ στη Χίο έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η χωρητικότητα του κέντρου. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών εκεί είναι τριπλάσιος από τις διαθέσιμες θέσεις, καθώς 3.115 άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν σε ένα μέρος που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί 1.100 άτομα. Και στη Λέσβο η αντίστοιχη δομή έχει υπερβεί τα όρια της χωρητικότητάς της. Εκεί οι πρόσφυγες και μετανάστες, βάσει της καταμέτρησης της Παρασκευής, είναι 4.615 για 3.500 θέσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η δημιουργία 2.000 θέσεων φιλοξενίας στην Κρήτη, ενώ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις δήμων του νησιού για πιθανούς χώρους υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών.

Απόπειρες φυγής

Στο μεταξύ, ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες εξόδου από τη χώρα μέσω περιφερειακών αεροδρομίων. Την περασμένη Πέμπτη επτά άνδρες συνελήφθησαν από την αστυνομία σε τρία αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου προσπαθώντας να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, ένας 35χρονος Παλαιστίνιος προσπάθησε να επιβιβαστεί στη Μύκονο σε αεροπλάνο με προορισμό τη Βρετανία. Στην κατοχή του βρέθηκε κλεμμένο βρετανικό διαβατήριο. Στη γειτονική Σαντορίνη ένας 20χρονος Πακιστανός μαζί με 21χρονο Σύρο και 26χρονο Ιρακινό προσπάθησαν με πλαστές ιταλικές ταυτότητες να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο που θα ταξίδευε στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα συνελήφθη στη Σαντορίνη και 46χρονος Ελληνας που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προμήθευσε Πακιστανό με πλαστή ταυτότητα και τον συνόδευσε από τον Πειραιά στο νησί για να διευκολύνει την έξοδό του από τη χώρα.

Στη Ρόδο δύο Ιρακινοί ηλικίας 39 και 48 ετών αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία. Πάνω τους βρέθηκαν διαβατήρια με πλαστές θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή