Οι Κινέζοι γοητεύονται από το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι

Οι Κινέζοι γοητεύονται από το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο πρότυπο προστασίας γεωλογικών μνημείων η προικισμένη από τη φύση και την ιστορία Λέσβος, είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες, ενώ καθιερώθηκε και ως επιστημονικό λίκνο για μελετητές από όλο τον κόσμο. Με δεδομένο ότι τόσο η Λέσβος όσο και περιοχές της Κίνας έχουν αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO, μπήκαν ήδη τα θεμέλια μιας ευρείας συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας το ελληνικό νησί θα είναι εκπρόσωπος της Ευρώπης. Ετσι, επαφές με ακαδημαϊκούς φορείς, μεγάλα ιδρύματα και μουσεία διεθνώς αναγνωρισμένα, αναπτύσσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με στόχο την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους, των ηφαιστειακών γεωτόπων, της βιοποικιλότητας, της φυσικής ιστορίας και του πολιτισμού της Λέσβου.

Η τελευταία προσπάθεια που αποφέρει ήδη καρπούς είναι η συνεργασία που προωθεί ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Ζούρος και καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γεωπάρκα, μουσεία και ερευνητικά ινστιτούτα σε θέματα ανάδειξης, διαχείρισης και προβολής των γεωλογικών μνημείων στην Κίνα.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους βρίσκεται στο Σίγρι, το δυτικότερο σημείο του νησιού, και αποτελεί πόλο έλξης για περίπου 30.000 τουρίστες ετησίως. Μαζί με τα τέσσερα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους (στις θέσεις Μπαλή Αλώνια, Χαμανδρούλα, Πλάκα και Νησιώπη) κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 90.000 επισκέπτες. Τον περασμένο Ιούλιο επισκέφθηκαν τη Λέσβο κινεζικές αντιπροσωπείες από το ηφαιστειακό γεωπάρκο Wudalianchi, στη ΒΑ Κίνα, το γεωπάρκο των σπηλαίων Zhijindong στη ΝΑ Κίνα και το γεωπάρκο του Σινικού Τείχους στην περιοχή Yanquing του Πεκίνου με το σημαντικό απολιθωμένο δάσος Ιουρασικής ηλικίας. «Στόχος των επισκέψεων ήταν η διαπίστωση των δυνατοτήτων συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς ανάδειξης και προστασίας των γεωλογικών μνημείων, καθώς η Λέσβος θεωρείται στον τομέα αυτό πρότυπο διεθνώς. Οι κινεζικές αντιπροσωπείες δεν περιορίσθηκαν στην επιτόπια επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και στα ηφαιστειακά μνημεία της Λέσβου, αλλά εξέτασαν τις δυνατότητες ουσιαστικής συνεργασίας με ανταλλαγές προσωπικού, κοινών ερευνητικών δράσεων, καθώς και την εκθεσιακή παρουσίαση των γεωμνημείων της Λέσβου στα μουσεία των κινεζικών γεωπάρκων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ευρύτερη προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου στην Κίνα», λέει στην «Κ» ο κ. Ζούρος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, αντιπροσωπεία του Γεωπάρκου Λέσβου προσκλήθηκε και μετέβη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στο Πεκίνο, στο Γεωπάρκο του Σινικού Τείχους στην περιοχή Yanquing, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα και την κατάσταση διατήρησης του Απολιθωμένου Δάσους του Πεκίνου και να συμβάλει στις προσπάθειες ανάδειξης και συντήρησης των απολιθωμένων δένδρων μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιούνται τα τελευταία 20 χρόνια στη Λέσβο. Η συνεργασία αυτή, εξηγεί ο κ. Ζούρος, θα συνεχισθεί τα προσεχή δύο χρόνια και αναμένονται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για την ανάδειξη τόσο του Απολιθωμένου Δάσους του Πεκίνου όσο και των απολιθωμένων δένδρων που αποκαλύπτονται στη Λέσβο κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Φοιτητές από το Πεκίνο

Από την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, και στο πλαίσιο επικοινωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, βρίσκονται στη Λέσβο για εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Γης και Πόρων. Οι φοιτητές θα επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για την ανακήρυξη της Λέσβου από την UNESCO ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου, καθώς και για τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου με στόχο την προβολή της Λέσβου σε παγκόσμιο επίπεδο ως ιδανικό προορισμό για τουρισμό και εκπαίδευση.

Υπεύθυνοι του προγράμματος επίσκεψης στη Λέσβο είναι οι καθηγητές Wang Genhou και Zhang Jianping. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιείται πρώτη φορά και «αναδεικνύει τις δυνατότητες που δημιουργούνται από τη συνεργασία, προκειμένου να καθιερωθεί το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ως πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων», τονίζουν οι καθηγητές.

Οι Κινέζοι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ομορφιά του λεσβιακού τοπίου, θα επισκεφθούν τους κόλπους της Γέρας και της Καλλονής, και θα περιηγηθούν στα ηφαίστεια και στους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως το ηφαίστειο του Λεπέτυμνου και της Βατούσας, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, το εντυπωσιακό φαράγγι του ποταμού Βούλγαρη, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, τον ηφαιστειακό δόμο του Μολύβου, τις πυροκλαστικές ροές της δυτικής Λέσβου και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου.

Θα επισκεφθούν επίσης περιοχές οικολογικής σημασίας και τους υγροτόπους της Καλλονής, την περιοχή όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, το Αρχοντικό της Βαλερτζήδαινας στην Πέτρα, το Κάστρο του Μολύβου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Τέλος, θα συζητηθούν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων, συμμετοχής στα προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή