Τώρα αμφισβητούν τον Ντ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί

Τώρα αμφισβητούν τον Ντ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος του φιλικά προσκείμενου στον Ντόναλντ Τραμπ δικτύου Fox εξασφάλισε συνέντευξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τραμπ, μιλώντας χωρίς περιστροφές στο φιλικό του μέσο, είπε κάτι το οποίο, αν είχε εκστομίσει άλλος υποψήφιος, θα ακουγόταν αδιανόητο σε κάθε έμπειρο παρατηρητή της αμερικανικής προεκλογικής σκηνής.

«Πιστεύω ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες θα είναι τρομερή… Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να διενεργήσουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει ειλικρινά να ψηφίσει. Θα σηκωθούν και θα βγουν από τα σπίτια τους και θα ψηφίσουν Τραμπ. Και θα ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Πέρα από την απλοϊκή εκφορά του λόγου του Τραμπ, η θεωρία του για τον τρόπο που θα του φέρει τη νίκη ενισχύει την άποψη των εσωκομματικών επικριτών του σε ό,τι αφορά την εκστρατεία του. Οι επικριτές αυτοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ουσιαστική προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Τραμπ ούτε και παραδοσιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης των ψηφοφόρων, ώστε αυτοί να εγκαταλείψουν την οικιακή θαλπωρή, προσερχόμενοι στις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου.

Η εκστρατεία Τραμπ διακρίθηκε επίσης από την πλήρη απουσία μελετών και δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης που θα επέτρεπαν στον υποψήφιο να εστιάσει το μήνυμά του στις ανησυχίες των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, όπως εξηγεί σε άρθρο του στο περιοδικό «Salon» ο Γκάρι Λέτζουμ.

Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε με ελάχιστο προσωπικό, ιδιαίτερα στις «αμφίρροπες» πολιτείες, όπου η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων είναι αμφίβολη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Τραμπ να υστερεί σημαντικά της Δημοκρατικής υποψηφίου Χίλαρι Κλίντον, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επέλεξε να επισκεφθεί το ακραιφνώς ρεπουμπλικανικό Κονέκτικατ, οι έξι εκλεκτορικές ψήφοι του οποίου θα έπρεπε να του είναι αδιάφορες.

Αυτό υπήρξε το «μεγάλο πείραμα» της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Η εύκολη επικράτησή του στην προκριματική φάση, χάρη στην εμμονική απασχόληση των ΜΜΕ με το πρόσωπό του, τον έπεισε ότι τα πολυδάπανα επιτελεία και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις αποτελούν μνημεία παρωχημένου παρελθόντος.

Μέχρι στιγμής, το πείραμα αυτό αποδεικνύεται τραγικά αποτυχημένο. Παρά ταύτα, όμως, ο Τραμπ δεν δείχνει πρόθυμος να αλλάξει πορεία. Η πρόσληψη νέου επικεφαλής της προεκλογικής του ομάδας, του μαχητικού συντηρητικού δημοσιογράφου Στίβεν Μπάνον, δεν αποτελεί παρά κοσμητική αλλαγή, προμηνύοντας τη διατήρηση της μέχρι στιγμής τακτικής του.

Ο ναρκισσισμός, η πνευματική οκνηρία και ο αυταρχισμός του Τραμπ τον οδηγούν μαθηματικά προς την ήττα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το παράδειγμά του δεν θα τύχει μιμητών στο μέλλον. Ο λυσσαλέος λαϊκισμός και η επίκληση στα ταπεινότερα ρατσιστικά και ξενοφοβικά ένστικτα απέδειξαν την απήχησή τους σε μερίδα του αμερικανικού εκλογικού σώματος.

Ακόμη και εάν ο Τραμπ ηττηθεί κατά κράτος, ο «τραμπισμός», ο οργή και η μισαλλόδοξη ξενοφοβία που εξαπέλυσε στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Τζος Μάρσαλ: «Η μερίδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πρόσκειται στον Τραμπ έχει φθάσει να ελέγχει το ίδιο το κόμμα. Ο Τραμπ πέτυχε να φέρει στο προσκήνιο την πιο ακραία πτέρυγα που έμοιαζε να έχει ηττηθεί οριστικά».

Το προηγούμενο τέτοιο πείραμα του κόμματος, η στρατολόγηση της Σάρα Πέιλιν στο πλευρό του Τζον Μακέιν το 2008, σε μία προσπάθεια εξευμενισμού του υπερσυντηρητικού κινήματος «Πάρτι Τσαγιού», αποδείχθηκε εκ των υστέρων ατελέσφορο, ανοίγοντας τις πύλες του Λευκού Οίκου στον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτικοί αναλυτές που διαβλέπουν δεινή ήττα του Τραμπ τον Νοέμβριο εκτιμούν ότι η μοναδική οδός προς την εξουσία για τους Ρεπουμπλικανούς περνά μέσα από την προσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων και τη σταδιακή, αλλά αποφασιστική, περιθωριοποίηση της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή