Eνας φίλος από τα παλιά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ίσως από τα … παμπάλαια; Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια απ’ όταν μας επισκέφτηκαν τα «Μπαλέτα Ίγκορ Μοϋσέγιεφ» για πρώτη φορά. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας των ‘50ς ήταν στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» (ο αγαπημένος Αλέξης Κωστάλας επιμένει στο «Κοτοπούλη – Ρεξ»). Τότε είχαν έρθει και τα άλλα υπέροχα τα «Μπεριόσκα». Το Igor Moiseyev State Academic Ensemble of popular Dance ήρθε και ξανάρθε στην Ελλάδα. 7 φορές αναφέρει το έντυπο πρόγραμμα. Προτελευταία λίγο πριν πεθάνει υπερπλήρης ημερών ο Ίγκορ ο Μέγας: το 2007 στα 101 του! Ανακαλώ τον πανικό στα εκδοτήρια των εισιτηρίων εκείνη την αλησμόνητη πρωτιά: στην ουρά η περίφημη Θεία Κούλα (η κ. Κούλα Πράτσικα), εκεί και το θρυλικό ζεύγος Λίντα Άλμα – Γιάννης Φλερύ για να πάρουν … κανένα εισιτήριο παραπάνω! Με το δελτίο μας τα δίνανε πια!

Στο Ηρώδειο (29/6) το συγκρότημα παρουσιάστηκε πιο λαμπερό και πανέμορφο από όσο 7το θυμόμουν. Έχοντας υιοθετήσει ένα ύφος και μια άποψη που πλησιάζει στο show ξεπερνώντας την ακαδημαϊκή στεγνή πορεία της παραθέσεως σκέτων αυθεντικών παραδοσιακών χορών, προτύπων και πρωτοτύπων. Το πρόγραμμα με τους ρωσικούς αλλά και τους τσιγγάνικους, τους μεξικάνικους, τους ισπανικούς, τους αργεντίνικους αλλά και τους ελληνικούς χορούς (πάντα στο πρόγραμμα ο «Ζορμπάς» του Μίκη μας), αυτό το πρόγραμμα είναι τόσο έξυπνα και δυναμικά δομημένο ώστε και οι όποιες πιο ρομαντικές και ήπιες εκφάνσεις να εναλλάσσονται αστραπιαία με τους υψηλής τεχνικής και αντοχής ζωηρούς, ρωμαλέους, ακροβατικούς χορούς των ανδρών. Οι οποίοι άνετα κλέβουν την παράσταση με το κοινό να χειροκροτούμε σαν δαιμονισμένοι, να σφυρίζουμε και να … ξεφωνίζουμε!

Νούμερα όπως οι «Παρτιζάνοι» ή το «Yablochko” (χορός των ναυτικών) είναι κομμάτια μοναδικά διεθνούς ανθολογίας που δεν νομίζω να μπορούν να εκτελεστούν από άλλους χορευτές στον κόσμο. Εκτός αν τα μπαλέτα Μοϋσέγιεφ έχουν κρυμμένα και άλλα αδελφικά σχήματα πίσω στην πατρίδα. Ήταν έξοχη αυτή η συνεργασία «2016 ΕΛΛΑΣ – ΡΩΣΙΑ» με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη διοργάνωση του γραφείου ΛΑΒΡΥΣ. Όλοι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τους ευχαριστούμε και εις άλλα με υγείαν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή