Αποφυλακίστηκε ο βαρυποινίτης Β. Στεφανάκος

Αποφυλακίστηκε ο βαρυποινίτης Β. Στεφανάκος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός φυλακής έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια κράτησης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας από τους πιο γνωστούς κρατουμένους, ο βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, κάνοντας χρήση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι τον Αύγουστο του 2006. Ακόμη του είχε επιβληθεί κάθειρξη 14,5 ετών για εμπλοκή σε υποθέσεις προστασίας και λαθρεμπορίου.

Πρόσφατα, δημοσίευμα τον εμφάνιζε ως δράστη επίθεσης κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου μέσα στη φυλακή. Ο ίδιος αλλά και η άλλη πλευρά διέψευσαν το δημοσίευμα. Και ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος του Βασίλη Στεφανάκου, είχε διαψεύσει το περιστατικό. Ο νόμος 4322, που έγινε γνωστός και ως «νόμος Παρασκευόπουλου» από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης, προβλέπει την υπό προϋποθέσεις αποφυλάκιση κρατουμένων και για ποινές άνω των 10 ετών.

Συγκεκριμένα, προβλέπει την απόλυση κρατουμένων με τη συμπλήρωση ενός δεκάτου για ποινές έως τρία έτη, ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη, καθώς και μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών. Ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2016, ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να δώσει παράταση στο μέτρο μέχρι και τον Απρίλιο του 2017. Χρήση των διατάξεων του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών έχουν κάνει μέχρι στιγμής χιλιάδες κρατούμενοι.

Σε παλιότερες συνεντεύξεις του μέσα από τη φυλακή ο Στεφανάκος είχε μιλήσει για τον Χριστόδουλο Ξηρό, για τον οποίο δήλωσε ότι εδικαιούτο άδεια, αλλά και για τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».

«Είναι φίλοι μου. Είναι αυτοί που χαίρομαι να κουβεντιάζω και να κάνω παρέα στα σοκάκια της φυλακής», είχε πει μεταξύ άλλων για τα μέλη των «Πυρήνων». Το τελευταίο διάστημα εκρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή