Ο Ολάντ στη σύνοδο της Αθήνας

Ο Ολάντ στη σύνοδο της Αθήνας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε χθες ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στεφάν Λε Φολ. Πέραν της Γαλλίας, στη συνάντηση έχουν προσκληθεί Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος και, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, έχει υπάρξει θετική ανταπόκριση από όλους. Μόνον ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής εάν προκύψουν στην Ισπανία πολιτικές εξελίξεις, σε σχέση με την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, που θα τον εμποδίσουν να μεταβεί στην Αθήνα την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσδιορίζουν ως κεντρική επιδίωξη της εν λόγω συνάντησης να ενεργοποιηθεί μια συλλογικότητα, μια ομαδοποίηση των μεσογειακών χωρών με κεντρικό αίτημα την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης για την υπέρβαση της κρίσης. Οπως επισημαίνουν, στο εσωτερικό της Ε.Ε. δείχνει να παίρνει διαστάσεις το φαινόμενο των ομαδοποιήσεων επιμέρους χωρών (αναφέρουν σχετικά το παράδειγμα των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ σε σχέση με το προσφυγικό) για την προώθηση κοινών θέσεων πάνω σε κεντρικά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Ετσι, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει την πρόταση για ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου έναντι των πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών.

Παράλληλα, στη συνάντηση της Αθήνας θα συζητηθεί και το προσφυγικό, καθώς οι μεσογειακές χώρες αποτελούν πύλη εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται μεθαύριο, Πέμπτη, να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή