Απίθανο να ανακάμψει η ελληνική οικονομία το β΄ 6μηνο, κατά τη Citi

Απίθανο να ανακάμψει η ελληνική οικονομία το β΄ 6μηνο, κατά τη Citi

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών επισημαίνει σε ανάλυσή της η Citi, χαρακτηρίζοντας απίθανη την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, τα στοιχεία των τρεχουσών συναλλαγών είναι απογοητευτικά, με τις συνολικές εξαγωγές να σημειώνουν πτώση 11% ετησίως τον Ιούνιο και 16,1% ετησίως στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν 5,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών 14,6% τον Ιούνιο ετησίως. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές υπηρεσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 53% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες –που αποτελούν το 27% των συνολικών εξαγωγών– μειώθηκαν κατά 5,4% ετησίως τον Ιούνιο και 7,3% ετησίως στο β΄ τρίμηνο.

Ωστόσο οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές, σημειώνοντας πτώση 11,3% ετησίως τον Ιούνιο (-13,1% στο β’ τρίμηνο), με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εμφανίζοντας πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη Citi, μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί δραματικά και ιδιαίτερα τα έσοδα που προέρχονται από τον τομέα υπηρεσιών και μεταφορών. Η μείωση των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες δείχνει επίσης ότι η μεγάλη θετική συμβολή του τουρισμού στην αύξηση του ΑΕΠ κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί.

Ολα αυτά τα στοιχεία, προειδοποιούν οι αναλυτές της Citi, φανερώνουν ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετική πορεία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πλέον εξαιρετικά απίθανη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή