«Στροφή» Τραμπ για μεταναστευτικό

«Στροφή» Τραμπ για μεταναστευτικό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το σκληρό του αντιμεταναστευτικό μήνυμα μοιάζει να μετριάζει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, με την επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Κέλιαν Κόνγουεϊ να λέει την Κυριακή ότι οι ακριβείς θέσεις του υποψηφίου για το μεταναστευτικό «μένει να αποσαφηνισθούν». Σε μία προσπάθεια να μην εμφανισθεί ότι μεταβάλλει τη στάση του ο Τραμπ, επέμεινε χθες μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του δικτύου Fox ότι δεν έχει αλλάξει στάση, αλλά προσπαθεί να εκπονήσει «πραγματικά δίκαιη αλλά αυστηρή λύση» στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο Τραμπ είχε προτείνει τη χρήση «στρατιωτικής δύναμης απελάσεων», με στόχο την εκδίωξη των 11 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή είχε ενθουσιάσει τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του, αλλά «αποξένωσε» από την υποψηφιότητά του τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμοι σε αμφίρροπες πολιτείες την 8η Νοεμβρίου.

Το Σάββατο, ο Τραμπ συναντήθηκε με ισπανόφωνους υποστηρικτές του, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η άλλη εμπρηστική του πρόταση, της κατασκευής φράχτη κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, με στόχο να ανακόψει το κύμα μεταναστών από τη γειτονική χώρα. Ερωτηθείσα αν ο Τραμπ σχεδιάζει να δημιουργήσει «δύναμη απελάσεων», η κ. Κόνγουεϊ είπε την Κυριακή ότι αυτό «μένει να αποφασισθεί».

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να επαινέσουν τον Τραμπ για την αυτοσυγκράτηση που προσφάτως επιδεικνύει στις ομιλίες του, ακολουθώντας όσα έχουν γράψει για λογαριασμό του οι λογογράφοι και αποφεύγοντας να αυτοσχεδιάζει.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πειθαρχημένος και ώριμος και πιστεύω ότι θα επαναφέρει την εκστρατεία του στον σωστό δρόμο», είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RNC) Ρινς Πρίμπους. Ο Τραμπ, όμως, εμφανίζεται να υστερεί τουλάχιστον κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον σε δημοσκοπήσεις ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.

Το νέο ύφος του Τραμπ έγινε αντιληπτό την περασμένη εβδομάδα, όταν ο εκκεντρικός υποψήφιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη για κάθε δήλωσή του που ενδεχομένως πίκρανε ορισμένους από τους ακροατές, ενώ επισκέφθηκε και την πολιτεία Λουιζιάνα, για να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας. Στο μεταξύ, απόλυτα εξαρτημένος από την οργανωτική δομή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εμφανίζεται ο Τραμπ για θεμελιώδη ζητήματα όπως η καμπάνια ευαισθητοποίησης ψηφοφόρων, η διαδικτυακή διαφήμιση και η χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Παρά τη ροή μικρών δωρεών στην εκστρατεία του, όπως επισημαίνουν σε χθεσινό τους άρθρο οι New York Times, η καμπάνια του Τραμπ διατηρεί πολλά στοιχεία ερασιτεχνισμού. Παρότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος εγκαινίασε την περασμένη μόλις εβδομάδα γραφεία στις αμφίρροπες και κρίσιμες πολιτείες του Οχάιο και της Φλόριντα, οι εκεί προεκλογικές του προσπάθειες εξαρτώνται από περίπου 500 Ρεπουμπλικανούς οργανωτές, διάσπαρτους σε 11 πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής του κόμματος αντιμετωπίζουν σοβαρό δίλημμα, καθώς η αξιοποίηση υποδομών και προσωπικού υπέρ της εκστρατείας Τραμπ –την οποία πολλοί θεωρούν ήδη χαμένη– θα στερήσει τις δυνατότητες αυτές από μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου που επιδιώκουν την επανεκλογή τους τον Νοέμβριο.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το πραγματικό χρηματοδοτικό χάσμα μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και εκείνης της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Στις αρχές Αυγούστου, οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις, που στηρίζουν τον Τραμπ είχαν συγκεντρώσει συνολικά 4 εκατ. δολάρια, το ήμισυ αυτών από έναν και μόνο δωρητή: τον Νεοϋορκέζο επενδυτή Ρόμπερτ Μέρσερ. Η επιτροπή που στηρίζει την κ. Κλίντον ξεκίνησε τον Αύγουστο με 38,6 εκατ. δολάρια κατατεθημένα στην τράπεζα και 44 επιπλέον εκατ. να αναμένονται στα ταμεία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή