Προς συνάντηση Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης

Προς συνάντηση Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές προοπτικές στην προσέγγιση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, στην προσπάθεια δημιουργίας νέου φορέα που θα εκφράζει –σε γενικές γραμμές– τον χώρο της Κεντροαριστεράς, εξακολουθούν να εντοπίζουν παράγοντες και από τα δύο κόμματα, ιδίως εκείνοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου. Περιγράφουν, μάλιστα, ως «τεχνικές δυσκολίες», τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, όπως π.χ. την αναβολή του ραντεβού ανάμεσα στην κ. Φώφη Γεννηματά και στον κ. Στ. Θεοδωράκη. Τονίζεται ότι, ούτως ή άλλως, και στις δύο πλευρές γνώριζαν πως το ραντεβού που είχε τοποθετηθεί περίπου στην τρέχουσα εβδομάδα (μεταξύ 22 και 26 Αυγούστου) ήταν επίφοβο, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε ορισμένες προσωπικές, αλλά και κομματικές υποχρεώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, όπου ο κ. Θεοδωράκης πρακτικά θα συζητήσει με τους υπόλοιπους παράγοντες του κόμματός του τις επόμενες κινήσεις.

Στη Χαρ. Τρικούπη (σε αντίθεση με τη Σεβαστουπόλεως όπου υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός) η ατμόσφαιρα είναι πιο ευκρινής, καθώς άπαντες τονίζουν ότι θα γίνει κάθε κίνηση που χρειάζεται, προκειμένου το εγχείρημα να επιτύχει. Αναλόγως έχει ήδη εκφραστεί και η ΔΗΜΑΡ, μέσω του προέδρου της κ. Θ. Θεοχαρόπουλου. Στο πρακτικό επίπεδο, αναμένεται να συνεχιστούν αφενός οι συναντήσεις μεταξύ των μελών των δύο ομάδων επαφής των ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, αλλά και να ξεδιπλωθούν νέες πρωτοβουλίες ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια. Hδη πάντως αρκετοί, ανάμεσα στους οποίους και οι εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (του τρίτου εταίρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσες πρακτικές εξελίξεις προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε χθες (9,84) την τρέχουσα συγκυρία ως «μεγάλη ευκαιρία να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενοποίησης του χώρου προγραμματικά, θεσμικά και κατόπιν σε επίπεδο ηγεσίας, πώς θα είναι η ηγεσία, σε ένα τελευταίο στάδιο». Ως προς το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η ονοματολογία συνιστά «λάθος στρατηγική και υπονομεύει την προσπάθεια. Δυστυχώς, έχει γίνει και στο παρελθόν. Εάν γίνει και τώρα, δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Βέβαια, άσχετα από τις πραγματικές, παρασκηνιακές εξελίξεις, άπαντες γνωρίζουν ότι ο πραγματικός φόβος στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μέσα στο φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο Ποτάμι εκτιμούν πως ακόμη και με ιδανικές συνθήκες το νέο σχήμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πριν από την άνοιξη του 2017, καθίσταται σαφές ότι πιθανή πρόωρη προσφυγή θα διέκοπτε κάθε συζήτηση ανάμεσα στα δύο κόμματα, τα οποία θα κατέρχονταν στις εκλογές ξεχωριστά. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση θα ετίθεντο σε κίνηση άλλοι μηχανισμοί και στα δύο κόμματα. Προς το παρόν, ουδείς εξετάζει τέτοιο σενάριο και ο σχεδιασμός συνεχίζεται στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή