Ο Foodsnifer εντοπίζει στο… λεπτό τις τοξικές ουσίες στα υγρά τρόφιμα

Ο Foodsnifer εντοπίζει στο… λεπτό τις τοξικές ουσίες στα υγρά τρόφιμα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοξικές ουσίες σε υγρά τρόφιμα, όπως το γάλα, εντοπίζει μέσα σε λίγα λεπτά μηχάνημα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Δημόκριτο. Ο Foodsnifer, όπως ονομάζεται, δίνει τη δυνατότητα άμεσης ανίχνευσης επικίνδυνων ουσιών, «κάνει ένα screening», τονίζει ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος στον Δημόκριτο Ιωάννης Ράπτης. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους ελέγχους στο εργαστήριο, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι ανιχνεύει διατροφικούς κινδύνους άμεσα.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα που αφορούν τον έλεγχο των τροφίμων είναι ότι εξετάζονται δείγματα, αλλά, για να βγουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα, χρειάζονται ώρες ή και ημέρες, με αποτέλεσμα το τρόφιμα να έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά και πιθανότατα και να έχουν καταναλωθεί. Αντίθετα, ο Foodsnifer σε ένα τέταρτο της ώρας εντοπίζει φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνες ουσίες και μυκοτοξίνες, εξετάζοντας μια μικρή ποσότητα υγρού τροφίμου. «Θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μια φορητή, οικονομική και εύκολη στη χρήση της συσκευή ελέγχου που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως το τραπέζι του καταναλωτή», συμπληρώνει ο κ. Ράπτης.

Για τα φυτοφάρμακα, εντοπίζει συγκεκριμένα ευρείας χρήσης σκευάσματα, ενώ οι αισθητήρες του πιάνουν τη γλουτένη, την καζεΐνη, που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα –στην οποία είναι αλλεργικοί πολλοί άνθρωποι– και τη σόγια. Επίσης μπορεί να «μυρίσει» τις μυκοτοξίνες, τοξικές ουσίες που εκκρίνονται από μύκητες που αναπτύσσονται στα τρόφιμα και οι οποίες αποτελούν τον πρώτο διατροφικό κίνδυνο, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Ε.Ε. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με smartphone, προκειμένου τα αποτελέσματα να αποστέλλονται άμεσα σε οποιαδήποτε κεντρική υπηρεσία.

Ο Foodsnifer δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που εφαρμόστηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες για 3,5 χρόνια, με συντονιστή τον Δημόκριτο, και ολοκληρώθηκε στις αρχές του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή