Στην ατζέντα οικονομία, διαπραγμάτευση

Στην ατζέντα οικονομία, διαπραγμάτευση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν οι πρώτοι με τους οποίους έσπευσε να επικοινωνήσει χθες –πρώτη ημέρα επαναφοράς της κυβέρνησης σε κανονικούς ρυθμούς μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα– ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η επιλογή του καταδεικνύει ότι η εικόνα της οικονομίας και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας του ως τα δύο ζητήματα που διαρκώς απασχολούν. Ο κ. Τσακαλώτος έχει τη συνολική εικόνα για τους δείκτες της οικονομίας, τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία από το μέτωπο των εσόδων, αλλά και για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και θα αξιολογηθεί στο προσεχές Euroworking Group. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει την ευθύνη υλοποίησης των μέτρων που αφορούν τις περικοπές σε συντάξεις, ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία, καθώς εκτιμάται ως υψηλού πολιτικού κόστους, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευθύνη για τη χάραξη της διαπραγματευτικής στρατηγικής όσον αφορά τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά.

Ο κ. Τσίπρας, πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους υπουργούς, είχε χθες πολύωρες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες του, στις οποίες συζητήθηκε η κατανομή έργου για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και για τη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου. Ενόψει της ΔΕΘ, μέσα στις επόμενες ημέρες οι υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν σημειώματα που τους έχουν ζητηθεί και τα οποία περιλαμβάνουν δύο σκέλη: στο πρώτο θα αποτυπώνεται αναλυτικά το έργο που έχει παραχθεί στον τομέα ευθύνης τους και ιδιαίτερα οι δράσεις εκείνες που θεωρείται ότι ενισχύουν τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης. Στο δεύτερο σκέλος θα καταγράφονται προτάσεις για πάσης φύσεως παροχές, είτε χρηματικές (το πιο δύσκολο) είτε σε υπηρεσίες βελτίωσης της καθημερινότητας είτε ως προοπτική από τη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας. Με βάση τα υπουργικά σημειώματα, θα διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Σήμερα θα συνεδριάσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, η μικρή ομάδα υπουργών που καλεί ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη σε εβδομαδιαία βάση. Στη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει ανασκόπηση της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, να συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Μάλιστα, η κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα ή τις παραλήψεις της από κόμματα και ΜΜΕ αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εξελίξεις αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Το προσφυγικό αναμένεται, τέλος, να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις όσον αφορά την ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών παρακολουθούνται στενά, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι μοναδική απάντηση για τον έλεγχο των ροών είναι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Επισήμως, τα δημοσιεύματα για Plan B από τη Γερμανία, όσον αφορά το προσφυγικό, δεν σχολιάζονται από την κυβέρνηση, που, ωστόσο, έχει θορυβηθεί από τις σχετικές πληροφορίες.

Τις επόμενες ημέρες θα ορισθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται στο τέλος της εβδομάδας να συνεδριάσει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή