Ο παράδεισος των εταιρικών ομολόγων

Ο παράδεισος των εταιρικών ομολόγων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε αγορές εταιρικών ομολόγων απευθείας από εταιρείες σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal». Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει, τον περασμένο Μάρτιο, ότι θα ξεκινήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης πράγμα που έγινε τον Ιούνιο. H διεύρυνση των αγορών ομολόγων με εταιρικά έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλη ζήτηση στις αγορές, ώστε ορισμένες επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες εκδίδουν νέα ομόλογα αποκλειστικά με την προσδοκία ότι θα τα αγοράσει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη «WSJ» η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε δύο περιπτώσεις ομόλογα απευθείας από ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω των αποκαλούμενων ιδιωτικών τοποθετήσεων, διαδικασία κατά την οποία τα ομόλογα πωλούνται σε στενό κύκλο επενδυτών χωρίς τυπικότητες μιας δημοπρασίας ομολόγων.

Σε δευτερογενείς αγορές

Μέχρι τις 12 Αυγούστου η ΕΚΤ είχε αγοράσει εταιρικά ομόλογα ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτά είναι ομόλογα που είχαν ήδη εκδοθεί και τα οποία ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις δευτερογενείς αγορές. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley είχε διοργανώσει τις δύο ιδιωτικές τοποθετήσεις από τις οποίες αγόρασε απευθείας ομόλογα η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη «WSJ», η οποία επικαλείται στοιχεία της Dealogic και των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ είχε παραπέμψει στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας όταν είχε κληθεί να σχολιάσει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων. Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ είχε επικαιροποιήσει τις πληροφορίες που παραθέτει στην ιστοσελίδα της, διασαφηνίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πάρει μέρος σε ιδιωτικές τοποθετήσεις. Εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε προς τη «WSJ» ότι η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στον καθορισμό των χαρακτηριστικών που έχουν τα ομόλογα σε αυτές τις ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι οποίες λειτουργούν ως υποκαταστήματα της τράπεζας. Η Τράπεζα της Ισπανίας έχει στην κατοχή της ορισμένα ομόλογα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, από αυτά που είχαν πουληθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από την ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol την 1η Ιουλίου. Παράλληλα, κατέχει ποσοστό από ομόλογο συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρισμού Iberdrola, το οποίο είχε πουληθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στις 10 Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες αφότου είχε αρχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ εταιρικά ομόλογα. Και οι δύο εκδόσεις ομολόγων είχαν διοργανωθεί από τη Morgan Stanley και είναι τα μοναδικά που έχει αγοράσει απευθείας η ΕΚΤ από τότε που έχει αρχίσει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της «WSJ». Εκπρόσωπος Τύπου της Morgan Stanley αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ εκπρόσωπος Τύπου της Iberdrola δεν απάντησε στο αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωπος Τύπου της Repsol δήλωσε πως είναι λογικό για μια εταιρεία να προσπαθήσει να εξασφαλίσει χαμηλό κόστος δανεισμού μέσω της αγοράς ομολόγων.

Κατά τη «WSJ» είναι αδύνατο να πει κανείς το ύψος των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από αυτές τις δύο ιδιωτικές τοποθετήσεις, διότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που πραγματοποιούν τις αγορές αποκαλύπτουν μόνο τα ομόλογα που έχουν αγοράσει και όχι το ύψος τους. Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες εφαρμογής του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν είχαν δώσει λεπτομέρειες για το ποια ομόλογα είχαν αγοράσει. Παρά την έλλειψη στοιχείων, οι επενδυτές και οι τραπεζίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι είδους εταιρικά ομόλογα αγοράζει η ΕΚΤ. Αν το καταφέρουν, τότε θα ανταμειφθούν, διότι η μέση απόδοση ευρωπαϊκού εταιρικού ομολόγου υψηλής αξιολόγησης είναι 0,65% από 0,99% προτού αρχίσει η ΕΚΤ τις αγορές και 1,28% τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή