Εντονη ανησυχία για κατάρρευση της συμφωνίας

Εντονη ανησυχία για κατάρρευση της συμφωνίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες αναφορικά με την κατάργηση της βίζας, ενώ η δυσπιστία μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών δεν παύει να εντείνεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες αν η Αγκυρα δεν υλοποιήσει όλους τους όρους της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

«Η κατάργηση της βίζας, η οποία συνδέεται με τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, μπορεί να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου μόνο αν εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στη διάρκεια ετήσιου φόρουμ στην Αυστρία. «Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για τη φυλάκιση διανοουμένων, επιστημόνων και δημοσιογράφων», προσέθεσε ο κ. Γιούνκερ, παραπέμποντας στο κύμα συλλήψεων, απολύσεων και δικαστικών διώξεων που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τις αιτιάσεις Γιούνκερ απέρριψε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσφατα προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι η χώρα του ενδέχεται να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου αν οι Ευρωπαίοι δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον Λιθουανό ομόλογό του, Λίνας Λινκεβίτσιους, στην Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του απέτρεψε την εξαγωγή αστάθειας στην Ευρώπη με τη συντριβή του πραξικοπήματος και υποστήριξε ότι τα κατασταλτικά μέτρα που ελήφθησαν έχουν ως μόνο στόχο το παρακρατικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί από την κυβέρνηση (αλλά και την αντιπολίτευση) της Τουρκίας για το στρατιωτικό κίνημα.

Στο θέμα παρενέβη και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει η συνολική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας όπως έχει σχεδιαστεί», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι την τρέχουσα εβδομάδα ειδικοί της Κομισιόν και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών θα ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να έχουν αναλυτικές συνομιλίες, σε τεχνικό επίπεδο, με Τούρκους αρμοδίους. Το περασμένο Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει σε ξένους ανταποκριτές ότι «δεν είναι δίκαιο» να περιμένουν οι Ευρωπαίοι ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το προσφυγικό, όταν οι ίδιοι καθυστερούν την οικονομική βοήθεια και την κατάργηση της βίζας, που έχουν υποσχεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή