Πληρότητα 100% εμφανίζουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στη Ρόδο

Πληρότητα 100% εμφανίζουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στη Ρόδο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» φαίνεται πως έχουν ανατρέψει άρδην τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου στην τουριστική αγορά, καθώς η εικόνα που προκύπτει από τις κατά τόπους αναφορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων εμφανίζεται λίαν θετική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρόδος, όπου, όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, η πληρότητα των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων τις τελευταίες ημέρες προσεγγίζει το 100%, ενώ θετική είναι η πορεία του τουρισμού και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο ειδικά οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο καταγράφουν ετήσια άνοδο 6%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρόκειται για τον μήνα κατά τον οποίο κορυφώνεται η τουριστική σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις 6 Αυγούστου, ημέρα κορύφωσης της τουριστικής κίνησης, πραγματοποιήθηκαν 292 κινήσεις αεροσκαφών, καθώς έφτασαν στο νησί 23.268 τουρίστες, ενώ αποχώρησαν 22.131. Οσον αφορά τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ικανοποιητικά, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλές εταιρείες ζήτησαν έξτρα πτήσεις προς Ρόδο και το αίτημά τους ικανοποιήθηκε.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, αντανακλούν τα προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος ο τουρισμός. Ειδικότερα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2,991 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,7% σε ετήσια βάση, έναντι πλεονάσματος 3,205 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 242 εκατ. ευρώ ή 5,8%, καθώς οι ταξιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν κατά 28 εκατ. ευρώ ή 2,9%. H μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση των αφίξεων κατά 1,6% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 4,9%, στα 507 ευρώ από 533 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 13,4% και διαμορφώθηκαν στα 585 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 19,8% και διαμορφώθηκαν στα 256 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 648 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, μείωση κατά 8,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 7,4% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 313 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 μειώθηκε κατά 1,6% και διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 7,56 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή