To Ρίο έριξε την «αυλαία» και η Ελλάδα υποκλίθηκε βαθιά

To Ρίο έριξε την «αυλαία» και η Ελλάδα υποκλίθηκε βαθιά

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνητή βροχή έσβησε την ολυμπιακή φλόγα στο «Μαρακανά» και οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν κομμάτι της Ιστορίας. Μια διοργάνωση που, παρά τις αντιξοότητες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έστειλε, μέσω του αθλητισμού, μηνύματα ελπίδας και ειρήνης σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μια διοργάνωση στην οποία οι αθλητές μας κατέκτησαν έξι μετάλλια (3-1-2), πετυχαίνοντας την καλύτερη εμφάνιση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η τελευταία διάκριση της ελληνικής συλλογής έφερε την… υπογραφή της Κατερίνας Στεφανίδη. Με καλύτερο άλμα στα 4,85 ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου και, στη συνέχεια, πανηγύρισε τη μεγάλη επιτυχία της αγκαλιά με τον «θρύλο» της διοργάνωσης Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός συνέλεξε τρία χρυσά στη Βραζιλία και έφθασε τα εννέα, ενώ για την Ελληνίδα άλτρια ήταν το πρώτο. «Εγινε η αρχή», είπε η ίδια, με χαμόγελο. Το «χρυσό» κορίτσι του στίβου έχει βάλει στόχο τα 4,90 και δείχνει αποφασισμένο να «πετάξει» σε μεγαλύτερα ύψη.

Χρυσό το μετάλλιο της Στεφανίδη, χρυσό και του Λευτέρη Πετρούνια. Οι δύο αθλητές ήταν υποψήφιοι για να μεταφέρουν τη σημαία στην τελετή λήξης, ως οι πιο επιτυχημένοι από τους Ελληνες μεταλλιούχους που είχαν παραμείνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Δύο τα χρυσά, μία η σημαία, και σαν σολομώντεια λύση ήρθε η κλήρωση. Η κληρωτίδα «προτίμησε» την Κατερίνα και η άλτρια ηγήθηκε της μεγάλης παρέλασης στο «Μαρακανά». Πίσω από την πρωταθλήτρια μας υπήρχαν αθλητές που έγραψαν τη δικιά τους ιστορία στους πρώτους Αγώνες της Νότιας Αμερικής.

Mπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ να προτίμησε να γιορτάσει τα 30ά γενέθλια –και τις επιτυχίες του– με Βραζιλιάνες καλλονές και να έδωσε τη σημαία της Τζαμάικας στον Τζαβόν Φράνσις (ασημένιο στα 4×400), άλλοι όμως oλυμπιονίκες έμειναν στο Ρίο μέχρι να ολοκληρωθεί η διοργάνωση προκειμένου να γίνουν σημαιοφόροι των χωρών τους. Ανάμεσα σε αυτούς η λιλιπούτια Αμερικανίδα γυμνάστρια, Σιμόν Μπάιλς (τέσσερα χρυσά, ένα χάλκινο), η Ουγγαρέζα κολυμβήτρια, Κατίνκα Χόσζου των τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων (3-1-0), η αρσιβαρίστρια Χσου Σου Τσινγκ (Κινεζική Ταϊπέι), που «έκλεψε» το μετάλλιο των 53 κ. από τις, μέχρι τώρα κυρίαρχες της κατηγορίας, Κινέζες, η Σεμένια Κάστερ (Ν. Αφρική), η οποία πρώτευσε στα 800 μ. γυναικών και έβαλε τέλος στις συζητήσεις για το φύλο της, αλλά και η Χεντάγια Μαλάκ. Η Αιγύπτια αθλήτρια του τάε κβον ντο διεκδίκησε και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 57 κ. φορώντας μαντίλα. Οι Βραζιλιάνοι επέλεξαν για σημαιοφόρο τους τον αθλητή του κάνοε Ιζακίας Κεϊρός (δύο ασημένια και ένα χάλκινο). Ο «σταρ», όμως, της Τελετής (και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης) ήταν ο Πίτα Νικόλας Ταουφατοφούα. O σημαιοφόρος από το Βασίλειο των Τόνγκα δεν κατέκτησε μετάλλιο στα τάε κβον ντο, αλλά χάρη στην παραδοσιακή στολή και στο, αλειμμένο με λάδι, σώμα του συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας.

Η τελετή λήξης εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό πάρτι, όπως αυτά που ειδικεύονται οι Βραζιλιάνοι. Χορός, σάμπα, παραδοσιακή μουσική αλλά και μοντέρνα ακούσματα, καλλίγραμμες χορεύτριες και χορογραφίες με αναφορά στην πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας εντυπωσίασαν τους χιλιάδες θεατές, που είχαν γεμίσει το «Μαρακανά». Η Ελλάδα είχε τον δικό της χρόνο σε αυτή τη μεγάλη γιορτή με την έπαρση της γαλανόλευκης και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ως φόρο τιμής στη γενέτειρα χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η Βραζιλία φιλοξένησε όλο τον κόσμο σε δύσκολους καιρούς. Αυτή η διοργάνωση ήταν μια γιορτή της διαφορετικότητας. Οι αθλητές έστειλαν δυνατό μήνυμα ειρήνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος παρέδωσε το Ολυμπιακό Κύπελλο σε κατοίκους του Ρίο.

Η λέξη «νοσταλγία» γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου σηματοδότησε το πέρασμα των Αγώνων της Βραζιλίας στην Ιστορία και τη σκυτάλη της επόμενης διοργάνωσης παρέλαβε το Τόκιο. Η Ιαπωνία παρουσίασε το δικό της «σόου» στη γιορτή και, μέσω της τεχνολογίας, έδωσε μία μικρή… γεύση για το τι θα ετοιμάσουν οι κάτοικοί της σε τέσσερα χρόνια.

Οι ήχοι της σάμπα, με τους οποίους ολοκληρώθηκε η βραδιά στο «Μαρακανά» και οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα φέρνουν αέναα στο μυαλό των Ελλήνων φίλων του αθλητισμού τα χρυσά μετάλλια των Αννας Κορακάκη (κατέκτησε και ένα χάλκινο), Λευτέρη Πετρούνια, Κατερίνας Στεφανίδη, το ασημένιο και την υπερπροσπάθεια του Σπύρου Γιαννιώτη και το χάλκινο των ιστιοπλόων στα 470, των Παναγιώτη Μάντη – Παύλου Καγιαλή. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Ελλάδα πλασαρίστηκε 26η στη λίστα των μεταλλίων, μία συγκομιδή που θεωρείται από τις καλύτερες στην Ιστορία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή