Εντός στόχου η εθελουσία στη Eurobank

Εντός στόχου η εθελουσία στη Eurobank

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων της Eurobank, καθώς σύμφωνα με πηγές της τράπεζας ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί, ενώ αντίστοιχα προγράμματα θα υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

Στόχος της Eurobank ήταν η αποχώρηση μέσω του προγράμματος τουλάχιστον 700 εργαζομένων και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί. Αν και η διοίκηση της τράπεζας είχε δώσει άτυπη προθεσμία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έως το τέλος Αυγούστου, ωστόσο θα παραμείνει ενεργή η δυνατότητα συμμετοχής και τις επόμενες εβδομάδες. Το όφελος από τη μείωση του προσωπικού εκτιμάται περίπου σε 29 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ύψους 62 εκατ. ευρώ, έχει επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2015.

Το πρόγραμμα προσφέρει αποζημιώσεις που ξεκινούν από 28 μισθούς (για ηλικίες μέχρι 39 ετών) και φτάνει τους 45 μισθούς (για άνω των 50 ετών) για όσους εργαζόμενους αποχωρήσουν. Επιπλέον δίνεται δυνατότητα διετούς ή τριετούς άδειας μετ’ αποδοχών και αποζημίωση τεσσάρων μισθών που καταβάλλονται με τη λήξη της άδειας, οπότε ο εργαζόμενος αποχωρεί. Στην περίπτωση διετούς άδειας θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το σύνολο του μισθού, ενώ στην τριετή άδεια θα καταβάλλεται το 66% του μηνιαίου μισθού. Αν και πιθανότατα πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, τα οποία παρέχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα, ωστόσο καταγράφεται μεγάλη δυσκολία στην προσέλκυση εργαζομένων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στις τράπεζες έχει μειωθεί σημαντικά (έχουν προηγηθεί και άλλα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης σε όλες τις τράπεζες το 2013), ενώ η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ετσι οι τραπεζοϋπάλληλοι διστάζουν να συμμετέχουν στα προγράμματα αν και υπάρχει κίνδυνος, με δεδομένες τις δρομολογούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ζήτημα των απολύσεων, να βρεθούν αργότερα σε ανάλογη θέση με δυσμενέστερους όρους. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης στον όμιλο Πειραιώς με τη συμμετοχή περίπου 1.000 εργαζομένων. Αν και ο στόχος για την αποχώρηση 1.500 εργαζομένων δεν επετεύχθη, πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μέσω της αποχώρησης του ομίλου από εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες. Η Πειραιώς έχει δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση του προσωπικού της κατά 2.500 άτομα μέχρι το τέλος του 2017 και πλέον μετά την οικειοθελή αποχώρηση περίπου 1.000 εργαζομένων η υποχρέωση περιορίζεται σε 1.500.

Η Εθνική Τράπεζα εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρώσει τους όρους και τα κίνητρα του προγράμματος με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων. Ανάλογο πρόγραμμα θα υλοποιήσει και η Alpha Bank με στόχο την αποχώρηση μέχρι και 500 εργαζομένων. Σημειώνεται ότι το νέο κύμα μείωσης προσωπικού αλλά και περιορισμού του δικτύου καταστημάτων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αναθεώρηση που έγινε απαραίτητη ύστερα από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2015.

Πέραν των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η συρρίκνωση του κλάδου ήταν απαραίτητη λόγω της κατάρρευσης της εγχώριας οικονομίας. Το χρονικό διάστημα 2009-2015 το ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25%, ενώ η οικονομία ήταν σε ύφεση και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ετσι, τονίζουν, οι τράπεζες έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θέσεις εργασίας των μεγάλων τραπεζών το διάστημα 2009-2015 μειώθηκαν κατά περίπου 18.000 εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή